HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, HDP'ye dönük saldırılara ilişkin HDP genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Tuğluk, 22 Temmuz'dan bu yana 8 bin 432 kişinin gözaltınaalındığını kaydetti. Aralarında HDP Eş Genel Başkanları, Milletvekilleri, il-ilçe eş başkanları, yöneticileri ve parti üyelerinin bulunduğu 2 bin 360 kişinin tutuklandığını kaydeden Tuğluk, "Siyasi faaliyetlerimiz engellenmeye çalışılıyor" dedi.

Tuğluk, Beşiktaş'taki bombalı saldırıyla ilgili sorumluluğun HDP'ye yüklenmek istediğini kaydetti. Tuğluk, "Bu olayları gerekçe göstererek, bunu bir fırsata dönüştürüp HDP’siz bir referandum gerçekleştirmek amaçlanıyor. HDP bu saldırılar, bu baskılar, bu tutuklamalar karşısında elbette ki kendi meşru varlığını koruyacaktır. Geri adım attırmak gibi bir niyet varsa bundan kesinlikle sonuç alınamayacaktır" dedi.

2 bin 360 kişi tutuklandı

Tuğluk'un açıkladığı verilere göre tutuklama ve gözaltıların sayısı şöyle:


"22.07.2015 tarihinden bu yana Partimize, Partimiz tabanına ve bileşenlerine yönelik gerçekleşen siyasi soykırım operasyonları neticesinde toplam 8bin 432 kişi gözaltına alınmış, aralarında Eş Genel Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, il-ilçe eş başkanlarımız, yöneticilerimiz ve parti üyelerimizin bulunduğu 2bin 360 kişi tutuklanmıştır.

Bu kapsamda Bilgi İşlem Birimimizin Ekim 2016 tarihinden bu yana edindiği bilgiler doğrultusunda son 2 ayda toplam 1831 kişi gözaltına alınmış 360 kişi ise tutuklanmıştır.

1- Temmuz 2015'ten bu yana 21 HDP il eş başkanı, 44 HDP ilçe eş başkanı, 17 DBP il eş başkanı ve 42 DBP ilçe eş başkanı tutuklanmıştır.

2- Temmuz 2015'ten bu yana Eş Genel Başkanlarımızla birlikte 12 milletvekilimiz, 3 MYK, 3 PM üyemiz tutuklanmıştır.

3- Başkanvekilleri dahil 62 belediye eş başkanı tutuklanmış 43 belediyeye ise kayyum atanmıştır. Görevden alınan belediye eş başkanlarının sayısı ise 57'dir. 10 belediye eş başkanı hala gözaltındadır.

4-12 Aralık'tan 2016'dan bugüne kadar yapılan siyasi soykırım operasyonları neticesinde 434 kişi gözaltına alınmıştır. 16 HDP il eş başkanı gözaltındadır.

Son gözaltı sayıları şu ana kadar netleşen sayılar İstanbul: 30 Adana: 34 Mersin: 82 Ankara: 16 Manisa: 6 İzmir: 15 Hakkâri: 2 Urfa: 104 Antep: 47 Kayseri: 6 Balıkesir:7 Erzincan: 7

11 Aralık’tan sonra HDP'ye yönelik saldırılar şu şekildedir:

İstanbul il binası polis tarafından kapısı kırılarak içeri girilmiş ve tüm eşyalar talan edilmiştir. Bütün odalar kullanılamaz hale getirilmiş. Tüm resmi evraklarımız yırtılmış ve kaybedilmiştir.

Yalova il binamızın tabelası tahrip edildi. Kapısının önünde ateş yakılarak kundaklanmaya çalışıldı. Kapı yandıktan sonra yangın söndürüldü.

İstanbul Büyükçekmece İlçe binamız kundaklanmaya çalışıldı. Halk kundaklanmaya tepki gösterince, ilçe binamız önündeki birine ait araç yakarak uzaklaşmışlar.

Hatay İskenderun Gültepe Mahalle temsilciliğimize yüzü maskeli kişiler tarafından Molotof kokteyli atılmış ve binada tahribat oluşmuştur.

Konya il binamız polis gözetiminde bir grup tarafından talan edildi. Tüm resmi evraklarımız yok edilmiş durumda. İl binamız şu an kullanılamaz halde.

İstanbul Adalar ilçe binamıza bir grup taşlı sopalı saldırı gerçekleştirdi ve ilçe binamızın hasar gördü.

Balıkesir il binamıza pompalı tüfekle saldırı gerçekleştirildi.

Ayvalık ve Edremit İlçe binalarımızın kapısı polis tarafından kırıldı ve resmi evraklar ile bina tahrip edildi.

Kayseri il binamızın kapısı kırılarak içeri girilmeye çalışıldı.

Eskişehir il binamızın kapısı polis tarafından kırılarak içeri girilmiş, eşyalara zarar verilmiş ve resmi evraklarımız kaybedilmiştir.