Anayasa Mahkemesi (AYM), Roboski'de Türk savaş uçaklarının bombardımanında hayatını kaybeden 34 kişinin yakınlarının yaptığı bireysel başvuruyu reddetti.

Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre AYM, ret gerekçesinde 53 başvurucudan 3’ünün avukatlarının vekaletnamesinin dosyada yer almadığını belirtti. Yüksek Mahkeme, eksik belgelerin 15 gün içinde tamamlanması için tebligatta bulunduğunu hatırlatarak avukatın belgeleri 2 gün gecikmeli sunmduğu için ret kararı verildiğini açıkladı.

AYM, belgeleri 2 gün geç veren avukatın sunduğu sağlık raporunu ise “ağır, ameliyat gerektiren veya ölümcül bir hastalık” olmadığı gerekçesiyle kabul etmedi. Karar 1’e karşı 4 oyla alındı.

Üye Osman Paksüt bu kadar önemli bir dosyada avukatın sunduğu raporun kabul edilmesi gerektiği görüşüyle karara karşı çıktı.

Karara sert tepki gösteren başvurucu avukatlardan Mesut Gerez, AYM’ye yeniden başvurucaklarını ve eş zamanlı olarak da dosyayı AİHM’e götüreceklerini söyledi.

BEŞ YIL ÖNCEKİ KATLİAM

Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28'i aynı aileden 34 kişinin savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık 2011'de öldürülmesi ile ilgili olarak 18 Temmuz 2014’de AYM’ye başvuru yapıldı.

Toplam 53 başvurucu adına yapılan başvuruda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı”  Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı 11 Haziran 2013’te Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdiği ve Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın, 7 Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdiği hatırlatıldı.

Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara yaptığı itirazın da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nce reddedildiği vurgulanan başvuruda “üst düzey yetkililer tarafından resmen özür dilenmesi, takipsizlik kararının kaldırılması, sorumluluğu doğabilecek tüm yetkililerin yargılanması için dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesi” talep edildi.

20 AY SONRA GELEN KARAR

AYM, 18 Temmuz 2014’de yapılan başvuruyu yaklaşık 20 ay sonra sonuçlandırdı.

AYM, sürpriz bir şekilde başvuruda esasa girmeden “eksik belgelerin süresinde AYM’ye sunulmadığı” gerekçesiyle reddedilmesine karar verdi. Edinilen bilgiye göre AYM’nin ret kararını dayandırdığı “eksik belge” konusu şöyle gelişti.

AVUKATLAR TEPKİLİ: BU KADAR BASİT BİR RET KARARI VERİLEMEZ

Roboski dosyasının avukatlarından Mesut Gerez, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede karara tepki göstererek

“Bunun adı hukuk değil. Bu kadar basit bir ret kararı verilemez. Sağlık raporunu sunmuş olmamıza rağmen bu kabul edilmiyor ve ret kararı veriliyor. Yaşam hakkını ilgilendiren bu kadar insanın öldürüldüğü bir olayda böyle bir karar verilmesini anlayamıyoruz. Orada 53 başvurucu vardı, bunların 3’ünün avukatının vekaletnamesi olmadığı gerekçesiyle eksik belge var deniliyor. 3 kişi yönünden ret kararı verip diğerlerini inceleyebilirsin. Bunun yapılmaması çok büyük bir sorun. Biz İçtüzükte eksik evraka ilişkin hüküm olmadığı için başvurumuzu tekrarlayacağız ve aynı anda AİHM’e gideceğiz. AİHM’de AYM’nin etkili bir iç hukuk yolu olmaktan çıktığını da vurgulayacağız” dedi. Gerez, önceki Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın kendilerine dosyanın kısa süre içinde görüşüleceğini söyledikten sonra mahkemeden ayrıldığını ve aradan geçen sürede başvurunun bekletilerek böyle bir karar verildiğini belirterek “bu durumu da AİHM’e bildireceğiz” dedi.