HDP Kars Milletvekili ve Sözcüsü Ayhan Bilgen, olası Kandil operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Muhalefetin Afrin operasyonunda olduğu gibi bir pozisyon takınmaması gerektiğini ifade eden Bilgen, aksi durumda psikolojik üstünlüğünü kaybetmiş olacağını söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Selma Güzelyüz’ün haberine göre Bilgen, “Muhalefetin bu operasyonunu önüne geçip, açık yüreklilikle iktidarın asıl amaçlananı masaya yatırması ve kamuoyuna tartışmayı başlatması gerekir. Yoksa ‘iktidar ne yapıyorsa devlet için yapıyor’ propagandasına boyun eğilir, teslim olunursa, sonrasında hiçbir konuda söz söyleme, eleştirme fırsatı yakalayamaz. Bu da neredeyse seçim anlamsızlaştırır” dedi.

Ana akım medyada yer edinmeye başlayan operasyona dair CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "16 yıldır Kandil'e gitmeyenler son 16 günde mi gitmeyi akıllarına koymuşlar" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ da, "Erdoğan seçimleri kazanmak için her şeyi kullanıyor. Türk ordusu dahil. 16 seneden bu yana bir operasyon gerçekleştirmeyen Erdoğan, seçimlere 20 gün kala bir Kandil operasyonu yapıyor ise bu askeri değil politik propaganda amaçlı bir operasyondur" yorumu yaptı.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, iktidarın operasyon kararını değerlendirirken, seçim sonuçlarını etkileyecek muhalefet partilerine uyarılarda bulundu.

'KAMUOYU MANİPÜLASYONU GİRİŞİMİ'

Kandil operasyonun seçimlere 20 gün kala gündeme gelmesinin tesadüfle açıklamayacağını ifade eden Bilgen, “Seçimlere giderken, iç politikada yaşadıkları sıkışmayı aşmak, dikkatleri başka tarafa yönelterek, kamuoyunu manipüle etmeyi amaçlayan bir girişimle karşı karşıyayız” dedi

Bilgen, "Türkiye'de ne zaman ekonomik kriz başlar, toplumun siyasal sorgulaması güçlenirse, mutlaka güvenlik politikaları, ülkenin güvenliğe dair bir tehdit ön plana çıkartılır ve kamuoyu bu eksende şekillendirilmeye çalışılır” dedi.

'MHP SEÇMENİNİN ELEŞTİREL TUTUMUNU AŞMAK İSTİYOR'

Erdoğan’ın Kürtlere vadedeceği hiçbir şeyinin kalmadığı için milliyetçi duyular üzerinden avantaj sağlamaya çalıştığını söyleyen Bilgen, "Kendisi için Kürt sorunu da bittiğine, sorun ortada kalmadığına göre geriye tek bir şey kalıyor; milliyetçi oyları toplamak. Belli ki cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda MHP seçmeninin eleştirel tutumunu aşmak, MHP seçmeninin tüm oylarını almak istiyor. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi seçmeni içerisinde de milliyetçi ve ulusal duygular üzerinden avantaj oluşturmak istiyor”  diye konuştu.

'MUHALEFET BUNU AÇIK YÜREKLİLİKLE TARTIŞMALIDIR'

Bilgen, başlatılan operasyon karşısında muhalefetin tutumuna dair şu uyarılarda bulundu:

"Muhalefet operasyonun hem zamanlamasını hem de doğru olup olmadığını açık yüreklilikle tartışmalıdır. Bilinçli bir şekilde tartışılması zor bir konu olarak ele alındığı için muhalefeti iktidarın arkasına, yedeklemeye iktidar blokunun safında pozisyon almaya zorluyor. Eğer muhalefet Afrin operasyonunda olduğu gibi bir pozisyon takınırsa, psikolojik üstünlüğünü kaybetmiş olur. Seçimlere ramak kala, iktidara eleştiri yapmanın, başka alanları tartışmanın imkanı kalmaz. Çünkü operasyon sanki bir beka davası gibi tarif edilir. Dolayısıyla hükümete yönelik her türlü eleştiri, sanki ülkeye yönelik tehdit ve saldırı gibi ele alınır. Onun için muhalefetin bu operasyonunu önüne geçip, açık yüreklilikle iktidarın asıl amaçlananı masaya yatırması ve kamuoyuna tartışmayı başlatması gerekir. Yoksa ‘iktidar ne yapıyorsa devlet için yapıyor’ propagandasına boyun eğilir, teslim olunursa, sonrasında hiçbir konuda söz söyleme, eleştirme fırsatı yakalayamaz. Bu da neredeyse seçim anlamsızlaştırır.”