HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 8 yıldır yürüttüğü görevi bırakma kararının ardından gözler yeni eş başkan adaylarına çevrildi. Kulislerde isimler konuşulmaya başlarken parti yöneticileri “Önce yeni dönem yol haritası, sonra adaylar” değerlendirmesinde bulundu.

Nergis Demirkaya’nın Gazete Duvar’da yer alan haberine göre, HDP Eş Başkanı Demirtaş’ın 3. Olağan Kongre’de aday olmama kararının açıklandığı toplantı, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel’e hapis cezaları verilen duruşmaların ardından yapıldı. Bu yaşanan durumun herkeste bir “burukluk” oluşturduğunu söyleyen HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen iddialı konuştu:

‘DAHA ETKİLİ SİYASET YAPMAYA DEVAM EDECEKLER’

“Şunu biliyoruz, yasaklanan eş başkanımız da ceza alan İdris Baluken, Sebahat Tuncel de daha güçlü, daha etkili siyaset yapmaya devam edecekler. Biz bir iddiada bulunuyoruz. Bugüne kadarki kongrelerden daha güçlü kongre gerçekleştireceğiz ve baskılarla engellemelerle HDP’yi bitireceğini sananlara tam tersi olduğunu, çok daha güçlü bir HDP ile yola devam edildiğini göstereceğiz. Kendi partilerinde dahi siyaset yapması engellenen arkadaşlarımız hem partilerinde siyaset yapacaklar hem partilerinin yönetim süreçlerine katılacaklar hem de ülkeyi yönetecekleri bir dönemi birlikte hazırlayacağız, birlikte olgunlaştıracağız.”

HDP Eş Başkanı Demirtaş’ın kongrede aday olmama kararının bir “irade beyanı” olmasının yanı sıra Türkiye’de yaşanan olağanüstülüğün ortaya çıkarttığı bir durum olduğuna dikkat çeken Ayhan Bilgen, bu olağanüstü duruma karşı çözüm geliştirmeye, çözüm aramaya çalıştıklarını, Eş Başkan Demirtaş’ın önerilerinin de bu doğrultuda öneriler olduğunu söyledi.

KULİSLERDE BİRÇOK İSİM KONUŞULUYOR

Demirtaş’ın aday olmama kararının hemen ardından kulislerde yeni eş başkan adayları konuşulmaya başlandı. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Diyarbakır Milletvekili Osman Baydemir, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım yeni eş başkan adayı olarak ismi geçen siyasetçiler arasında. Kadın Eş Başkan Serpil Kemalbay’ın da değişeceği konuşuluyor. Kemalbay’ın yerine daha önce de ismi geçen parti bileşenlerinden Tülay Hamitoğlu’nun gelebileceği ifade ediliyor.

‘HİÇBİR KURUMDA İSİM TARTIŞMADIK’

HDP yöneticileri ise isim tartışması için erken olduğu görüşünde. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Şu an hiçbir kurulda isim tartışması yapılmıyor” dedi. Bilgen’in verdiği bilgiye göre öncelik yeni dönem politikalarının belirleneceği Kongre öncesi toplantılarda olacak.

Bölgesel konferanslar, arama toplantıları ve yuvarlak masa toplantılarında yaşanan sürecin politik değerlendirmesi, bundan sonra nasıl bir siyasi çalışma yürütüleceği, iç yapılanma gibi konular ele alınıp somutlaşacak.

Bu süreç yürütülürken toplantılarda eş başkan adaylığı, MYK ve Parti Meclisi üyelikleri için de öneriler alınacak. Ancak bu öneriler ve yapılacak adaylık başvuruları tüm bu tartışmalar tamamlandıktan sonra parti genel merkezinde kurulacak komisyonda ele alınıp karara bağlanacak. Sözcü Bilgen, HDP kültürünün parti kurallarının uzlaşma ve ortaklaşma ile belirlenmesi yönünde olduğuna dikkat çekerek, bu olmadığı takdirde demokratik yollara başvurmanın da önünün açık olduğunu söyledi.

BÖLGE KONFERANSLARI BAŞLADI

HDP’nin “Önce tartışması tartışması” dediği konferansların da tarihleri netleşmeye başladı. 6 Ocak Cumartesi günü Bursa, Diyarbakır Bölge Konferansları, İzmir Bölge Kadın, Van Bölge Kadın Konferansları yapılacak. Konferanslar Kongre’nin yapılacağı 11 Şubat’a kadar devam edecek.