HDP’nin Grup Başkanvekili ve Kars Belediye Eşbaşkan adayı Ayhan Bilgen, yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bilgen, “Halk artık etnik kimlik siyasetinden, kamplaşmadan bıktı. Halk yağmayı, sömürüyü, talanı ve hizmet yapmanın yollarını konuşmak istiyor. Hala birileri eski yöntemlerle, gerilimi tırmandırarak siyaset yapmayı tercih ediyorlar. Karslıların en büyük talebi bu siyasetçilerin yaptıklarının hesabını vermeleri ve projeleri konuşmak. Biz de seçim kampanyamızı bunun üzerine kurduk. Karslıyım, Kars milletvekiliyim, mecliste de halkın taleplerini sürekli gündeme taşıdık. Karsı yıllar boyunca unutulmuş bir şehir olmaktan çıkardık. Ancak şimdi bu sorunları çözmeliyiz. Gerilimi ortadan kaldırıp, halkın taleplerini konuşacağız” dedi.

Bilgen, BirGün’den Rıfat Kırcı’nın sorularını yanıtladı.

*Siz aynı zamanda Kars milletvekilisiniz ve Kars halkının sorunlarını biliyorsunuz. Kars’ın yaşadığı sorunlar ve talepleri nelerdir?

Şehrin çok net bir değişim iradesi var ve sokağa yansımış durumda. Bu şehri yönetenler değişse de talan yağma değişmiyor, Kars’a hizmet namına kimse bir şey yapmıyor. Şehir çöplüğe dönmüş durumda, çöp arabaları için mazot yok, belediyenin bilgisayar sistemler, elektrik kesintileri nedeniyle çalışamıyor.

Felç olmuş bir şehir hayatı var. Bu esnafı da rahatsız ediyor, bütün kesimleri rahatsız ediyor. Kars’ın bu halden çıkmasına dair güçlü bir arayış var, değişim beklentisi var. Şehrin bütün tarihi güzelliğine, tarihi mirasına ve buna bağlı olarak turist çekme potansiyeli olmasına rağmen gelen herkes belediye hizmetlerinin eksikliği konusunda çok büyük şok, hayal kırıklığı yaşıyor.

Adete terk edilmiş bir şehir manzarasıyla karşılaşıyor. 100 yıl önce savaştan kalmış bir şehir manzarası var. Kars’ın en temel en zorunlu hizmetleri acilen alması gerekiyor. Çöplerin toplanması, kaldırımların yapılması, çukurlar açılmış yolların onarılması gerekiyor.

* Kars için yapacaklarınız en temel hizmetlerin sağlanmasıyla mı başlayacak?

Evet Kars için en önce yapılması gereken bunlar. Kars’ın en temel en zorunlu hizmetleri acilen alması gerekiyor. Çöplerin toplanması, kaldırımların yapılması, çukurlar açılmış yolların onarılması gerekiyor. Aslında bunların propaganda malzemesi yapılması bile ayıp bir şey. Ancak Kars’ın öncelikleri bunlar. Diğer çalışmalarımız arasında ise şehir çalışması yapılması.

İmar rantı üzerinden dağınık bir şehir kuruluyor. Makro planla şehir çalışması yapılması gerekiyor. Şehri hak ettiği yere taşıyacak olan ise tarım, hayvancılık ve kültür turizmi ile şehri kalkındırmak olacak. Bu alanda kaynak üreten, istihdam ortaya koyan canlı, dinamik bir şehir yaratmak gerekiyor.

KARS HALKINDA KAMPLAŞMAYA KARŞI DUYARLILIK VAR

* Çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Halk artık etnik kimlik siyasetinden, kamplaşmadan bıktı. Halk yağmayı, sömürüyü, talanı ve hizmet yapmanın yollarını konuşmak istiyor. Hala birileri eski yöntemlerle, gerilimi tırmandırarak siyaset yapmayı tercih ediyorlar. Karslıların en büyük talebi bu siyasetçilerin yaptıklarının hesabını vermeleri ve projeleri konuşmak. Biz de seçim kampanyamızı bunun üzerine kurduk.

Karslıyım, Kars milletvekiliyim, mecliste de halkın taleplerini sürekli gündeme taşıdık. Karsı yıllar boyunca unutulmuş bir şehir olmaktan çıkardık. Ancak şimdi bu sorunları çözmeliyiz. Gerilimi ortadan kaldırıp, halkın taleplerini konuşacağız.

İşçilerin ödenmeyen maaşlarını, ihale yolsuzluklarını, mahallelere gitmeyen hizmetleri konuşacağız. Kamu kaynaklarının kullanımı konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadık önceki seçimlerde.

Kaymakamlarla, valisiyle mahallelere, mahalle muhtarlarına hizmet gitmeyeceği konusunda çok büyük baskı kuruyorlar. Tehditle siyaset yapıyorlar. AKP, MHP ittifakıyla adayını çekti. Bu da aslında HDP’nin gücünü görmenin bir yansımasıdır. Bir ittifak da olsa, partilerin kapalı kapılar ardında ittifak kurmalarıyla değil biz Kars halkıyla sandıkta ittifaka gideceğiz. Kamplaşmaya karşı Kars halkında bir duyarlılık var.

‘1 MAYISLARA ON BİNLERİN KATILDIĞI GÜNLERİ GETİRECEĞİZ’

*Belediyecilik anlayışınız nasıl olacak?

Gerilimi ortadan kaldırıp, halkın taleplerini konuşacağız. İşçilerin ödenmeyen maaşlarını, ihale yolsuzluklarını, mahallelere gitmeyen hizmetleri konuşacağız.          

Karsın eskiden bir şu’rası vardı ve bu şekilde yönetiliyordu. Şimdi ise kimlik çatışması üzerinden bir siyaset yürütülüyor. Dolayısıyla biz bu tecrübeyi, ortak yönetimi, 1 Mayıs’lara on binlerce demir işçisinin katıldığı dönemi geri getireceğiz. Katılımcı, hesap veren, ilgili kuruluşlarla mahalleliyle doğrudan ilişkiler içerisinde bir çalışmaya gideceğiz. Tarım ve turizmle ilgili kooparatifleri artırıp, şehrin sosyal sorunlarıyla ilgili kalıcı çözümleri üretecek bir çalışma yürüteceğiz.

Kaynak: BirGün