Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’ya konuştu. Haberde, herhangi bir konuyu tartışmayı reddetmenin doğru olmadığını belirten Bilgen’in “Biz parlamenter sistemi öneriyoruz. Parlamenter sistemin demokratikleşmeyi ilerleteceğine inanıyoruz. Ancak anayasa metnini tabulaştırmak; 'başkanlığı tartışmayız, şunu asla tartışmayız' gibi yaklaşımlar demokratik bir anayasa süreciyle bağdaşmaz. Her şey tartışılabilir. Bilimin ve aklın, dünyadaki değişimin gereği; hiçbir şey kutsallaştırılmadan tartışmaya açılabilir,” sözleri birçok haber sitesi tarafından ‘Başkanlığı tartışabiliriz’ başlığıyla verildi.

Ayhan Bilgen medyadaki bu haberlere ilişkin olarak açıklama yaptı. Twitter adresinden açıklama yapan Bilgen, şunları söyledi:

“Anayasa yapım yöntemiyle içerik tartışmalarını karıştırıyoruz.Uzlaşma için her şeyi tartışabileceksiniz. Parlamenter sistem demokratikleşmeli. Kırmızı çizgilerle demokratik anayasa yapılamaz. Tezinize, toplumun ortak aklına güveniyorsanız bu konu tartışılamaz dayatmasına sığınmazsınız. Her konu tartışılabilir diyoruz başkanlık tartışılmalı gibi aktarılıyor. Birbirimizi anlamakta bu kadar sorunlu halde uzlaşarak anayasa zor.

“Güçler ayrılığı denge denetleme tartışıldığında, AKP’nin başkanlık sistemini savunmadığını göreceğiz. İlkelerle model tartışmalarını ayırmalıyız. İlkesel tavrımız hesap sorulan bir yönetim. Yargı denetimi dışında bir cumhurbaşkanı bile sorunlu. En katılımcı yöntemle en demokratik anayasayı yapmaya biz varız.

Bugünkü fiili sınırsız yetkili ve sorumsuz cumhurbaskanlığı sisteminin devamına ortak olmak en büyük ayıp. Erdoğan’ın başkanlıkla korkutup mevcudu fiili durum olarak meşrulaştırmayı başarması muhalefetin zaafı.

Yerel yönetimlerin güçlü olduğu güçler ayrılığına dayalı parlamenter sistemi savunuyoruz. Başkanlığa karşıyız. HDP’nin anayasa tartışmalarında tavır değişikliği söz konusu değil. Her şey tartışmaya varız. Başkanlığa karşı durmakta ısrarlıyız.”