Avukatların soruşturma dosyalarının içeriğini incelemesi ve belgelerin örneğini almasını içeren düzenlemenin kısıtlanmasını öngören kanun teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Ramazan Can’ın 11 Temmuz’da sunduğu “Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” komisyonda görüşüldü.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 153. maddesinde değişikliği içeren teklif, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürme durumunda, avukatların dosya içeriğini inceleme ya da belge örneği alma yetkisi kısıtlanabilmesini içeriyor.

Bu kısıtlama, geçtiğimiz Şubat ayında kabul edilen Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yürürlükten kaldırılmıştı.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, soruşturmanın gizliliği nedeniyle avukatların soruşturma dosyalarının içeriğini incelemesi ve belgelerin örneğini almasının yolu açılmıştı. Teklif ile tekrar eski düzenlemeye dönülüyor.

Teklifin gerekçesinde soruşturmanın gizlilik içinde yürütülmesine vurgu yapıldı.

Teklife göre müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek.

Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanakla bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar için bu kısıtlama uygulanmayacak.

Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilecek, bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız alabilecek.

Komisyon’da söz alan Can, "Geldiğimiz noktada biraz acele ettiğimiz kanaatindeyim. Soruşturmanın başlamasından kamu davasının kabul edilmesine kadar geçen sürede soruşturmalar aleniyete dönüştü" dedi.

Düzenlemenin, "soruşturmanın gizliliği" ilkesini öngören maddeyle uyumlu hale gelmesi gerektiğini dile getiren Can, "Avukatların dosyayı inceleme hakkı suistimale dönüştü. Uygulamada sorunlar yaşanmaya ve soruşturmalar deşifre edilmeye başlandı" diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden milletvekilleri yasanın mevcut haliyle kalmasını istedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek iktidarın 17 ve 25 Aralık operasyonlarında paniğe kapıldığını söyleyerek, ‘soruşturma dosyalarında ne var, ne yok görelim’ diye değişiklik yapıldığını ve amaca ulaşıldığını söyledi.

"Bu saatten sonra, 'hazırlıklarımızı da yapıyoruz, cemaate operasyon yapacağız. Cemaat dosyaları görmesin' diyorsunuz."

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu ise tekrar önceki düzenlemeye dönülmesiyle ilgili, "İradenizi 5-6 ayda bu kadar saptıracak ne oldu" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "Birkaç ay önce kaldırdığımız konuyu aynen getirip 'evet' demek benim açımdan da zor" dedi.

Soruşturmanın gizli olması gerektiğini belirten Bozdağ, suçların gerçek anlamda soruşturulması için zorunluluktan bu düzenlemeyi getirdiklerini belirtti.

Bozdağ, teklif üzerinde Genel Kurul aşamasında iyileştirme yapılabileceğini ifade ederek, "Deliller toplanırken savunma hakkının kısıtlanmasına gönlüm razı olmaz" diye konuştu