Soner Aydın / Demokrat Haber

ÇHD ve ÖHD'li avukatlar, avukat Umut Kılıç'ın girdiği bir mülakatın ardından "Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği" iddiasıyla tutuklanmasını protesto etti. Kılıç'ın tutuklanmasının hukuka ve vicdana sığmadığını dile getiren avukatlar, meslektaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Mersin Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, Umut Kılıç "Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği" gerekçesiyle tutuklanmasını Mersin Adliyesi önünde bir araya gelerek protesto etti. "Bunu da yaz Hâkim Bey, Umut'a Kelepçe Vurulmaz" pankartı açan avukatlar sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Faşizme karşı omuz omuza", "Avukat Umut Kılıç yalnız değildir" sloganları attı. 


"SEÇİLMİŞLER ELEŞTİRİYE AÇIK OLMALI"

Adliye önünde avukatlar adına kısa bir açıklama yapan Özgür Hukukçular Derneği üyesi avukat Hoşyar Sarıyıldız, Avukat Onur Kılıç'ın sadece bir tutanağa dayanılarak tutuklandığı belirtti. Seçilmiş kişilerin eleştirilere katlanmak zorunda olduğunun yasalarla güvence altına alındığı aktaran Sarıyıldız, "Bulundukları makamın getirdiği hak ve yetkilerden yararlanma dereceleri ile orantılı olarak bu eleştirilere sabır ve sükun içinde tahammül etmek zorundadırlar" dedi.

"AVUKATLAR ÜZERİNDEKİ BASKILAR ARTIYOR"

Avukatların yargı sürecinin doğru ve tarafsız şekilde tecelli etmesinin en mühim unsurlarından biri olmaları nedeniyle hukuka aykırı davranılmasını isteyen kesimler ve siyasi iktidar tarafından sürekli güçsüzleştirilmeye ve onursuzlaştırılmaya çalışıldığını sözlerine ekleyen Sarıyıldız, "Meslektaşımız Av. Umut Kılıç her onurlu avukatın yapacağı gibi hukuksuzluğu sindirememiş, düşüncelerini 'ifade hürriyeti' kapsamında beyan ederken hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmıştır" ifadelerini kullandı.

"DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI"

Avukat Umut Kılıç'ın tutukluluk halinin bir an önce son bulmasını isteyen Sarıyıldız, "Siyasi iktidarın yürütme araçları haline getirilmeye çalışılan Ceza Hâkimlikleri'nin yapısında gerekli düzenlemeler yapılmalı ve 'düşünce  ve ifade özgürlüğü' önündeki engeller tamamen kaldırılmalıdır" diye konuştu. Açıklamanın ardından avukatlar, adliye önünde 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. "Umut Kılıç yalnız değildir" sloganları atan avukatlar alkışlarla eylemine son verdi.