Çeşitli temaslarda bulunmak ve Kürt halkıyla dayanışma duygularını ifade etmek üzere Türkiye’ye gelen İtalya eski Adalet Bakanı ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Andrea Orlando, Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Luciano Vecchi, Avrupa Sosyalist Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Giacomo Fillibeck ve Sosyal Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu Milletvekili Evin İncir; HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy ve HDP milletvekilleri ile birlikte Mardin Nusaybin’de çeşitli temaslarda bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonlarda bombardımanlardan zarar gören, bombardımanlar sonucu yakınlarını kaybeden aileleri ve esnafı ziyaret eden heyet, ziyaretlerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Heyette yer alan Hişyar Özsoy şunları söyledi:

"Bugün Nusaybin’e Avrupa’dan gelen bir heyetimiz var. Çocuklarını kaybeden ailelerimizi ziyaret ettik. Arkadaşlarımız dayanışma duygularını ifade edip buradaki gözlemlerini AP'de, İtalya’da, İsveç’te ve uluslararası platformlarda paylaşacaklar. Heyete buraya geldikleri için teşekkür ediyoruz."

Sosyal Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu Milletvekili Evin İncir ise şunları söyledi:hdp, mardin,

Buraya Kürdistan’ın mevcut durumunu gözlemlemek için geldik. Burada gözlemlediğimiz, şahit olduğumuz durumu Avrupa Parlamentosu’na, İtalya ve İsveç’e taşıyacağız. Burada, bu koşullarda çalışma yürüten ve siyaset yapanlara çok teşekkür ediyoruz. Barış Anneleri’ne teşekkürlerimizi iletiyoruz. Biz Rojava’ya karşı yapılan saldırıları görüyoruz. Başûr, Bakur, Rojava ve dört parça Kürdistan’daki esareti görüyoruz. Bunun sonlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Şu an Avrupa Parlamentosu’nun temel gündemini Rojava’ya karşı yürütülen savaş oluşturuyor. İlk defa Rojava’yı bu denli konuşuyoruz. Avrupa Birliği’nde güçlü ve etkili bir karar alındı lakin bu konuda sadece konuşmak, beyan vermek yeterli değil diye düşünüyorum. Binlerce, yüzlerce kes şehit düştü yahut yaralandı. Burada olduğumuzu bütün dünyaya göstermek istiyoruz ve bütün dünyanın bu durumu görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Destek amacıyla sizlerleyiz. 

İtalya’nın eski Adalet Bakanı ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Andrea Orlando ise şöyle konuştu:

Yakın zamanda yakınlarını kaybeden aileler ve Kürt halkı ile dayanışma duygularımızı ifade etmek için buradayız. Son birkaç haftada burada olanlar, bombardıman, savaş ve işgal süreci, Avrupa kamuoyunun dikkatini çekti. İtalya’da da Avrupa’da da savaş mağdurları için çok büyük eylemler, protestolar düzenlendi. Sadece biz değil, Avrupa’nın genelinde ne kadar ilerici parti ve kurum varsa Kürtlerle dayanışma duygularını ifade ettiler ve önemli etkinlikler düzenlediler. Rojava’ya yönelik işgal uluslararası alanda ciddi bir kamuoyu yaratmıştı. Buradayız çünkü bizim buraya yönelik dikkatin dayanışmanın düşmemesi lazım. Aksine bunu canlı tutmamız lazım. Bunu engellemek için buradayız. Burada olmamızın sebebi insani duygularımızı iletmek değil sadece. Politik olarak da dayanışmamızı göstermek için buradayız. Bizim burada olan mücadeleye katkımız, burada olanları dünyaya anlatacağız. Burada halkın yaşadığı sıkıntılar var, bunların sözcüsü olacağız. Bizim için bu seyahati organize eden arkadaşlara teşekkür ederiz.