Avrupa Komisyonu (AK) İnsan Hakları Komiseri Nils Müiznieks çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile yaşanan hak ihlallerini incelemek için Türkiye'ye gelen Müiznieks, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yöneticileri ile bir araya geldi.

TUTUKLU GAZETECİLERİN LİSTESİNİ İSTEDİ

DİHA'nın haberine göre; Müiznieks, tutuklu gazetecilere özel önem gösterdi ve hapishanede tutulan gazetecilerin listesini istedi. OHAL ilanından sonra hak ihlallerinin yoğunlaştığı hapishanelere dair de bilgi aldı.

İNSAN HAKLARI KURUMLARI ÜZERİNDEKİ BASKI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sokağa çıkma yasağı olan Kürt illerindeki insan hakları ihlallerini raporlaştırdığı için uzun zamandır hedefinde olduğu insan hakları örgütleri ve savunucuları üzerindeki baskılara dair de görüşmede bilgi alışverişinde bulunuldu.

KOLOMBİYA-FARC ÖRNEĞİ

İnsan hakkı savucuları geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye'ye gelen ve Kürt illerine ziyaretler gerçekleştiren Müiznieks'e bölgedeki son duruma ilişkin de bilgi verdi.

Hak savucuları, Kolombiya Hükümeti ve FARC arasında imzalanan barış anlaşmasını anımsattı ve AK'nin Türkiye hükümetine bu tür barış anlaşmaları için tavsiyelerde bulunması talebinde bulundu.

30 EYLÜL'DE AYRILACAK

Müiznieks, çeşitli STK'ler ile yapacağı temasların ardından hafta içinde hükümet temsilcileriyle bir takım görüşmeler yapacak. Ardından Müiznieks'in 30 Eylül'de Türkiye'den ayrılması bekleniyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI

AK İnsan Hakları Komiseri Müiznieks, sokağa çıkma yasakları döneminde, Nisan ayında, Kürt illerinde temaslar bulunmuş ve yasaklarının hiçbir üye ülkede olmadığını, meşruiyetinden şüphe duyduğunu ifade etmişti. Müiznieks, sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve devam ettiği bölgelerle ilgili özel olarak ilgilendiğini insan hakları savunucularına aktardı.



MUİZNİEKS HDP’Yİ DE ZİYARET ETTİ

Nils Muiznieks, temasları kapsamında HDP’yi de ziyaret etti.

HDP Genel Merkezi’nde gerçekleşen ziyarette, AK heyetini HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen kabul etti.

Darbe girişimi sonrasında yaşanılanların ana gündem olduğu görüşmede Türkiye’nin içerisinden geçtiği sürece dair görüş alış verişinde bulunuldu.

Görüşme basının görüntü almasının ardından kapalı olarak devam etti.