Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen 38. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Kongresi sırasında gazetecilerin soruların yanıtladı.

Atalay, Redhack'in Reyhanlı saldırılarının Suriye'deki silahlı muhaliflerden El Nusra cephesi tarafından düzenlenmiş olabileceğini gündeme getiren belgelerle ilgili görüşlerini soran gazetecilere 'bu istihbaratları zaten takip ettiklerini' söyleyerek yanıt verdi.

'TAKİP EDİLİYORDU ZATEN'

Hükümet üyelerinin saldırıları daha önce Suriye yönetimine mal eden açıklamalarının aksine El Nusra olasılığını kabul eden Atalay şunları söyledi, "Bu konular güvenliğin özel konularıdır. Yani biz terörün tespitine karşı oldukça duyarlıyız. El Kaide konusunda Türkiye daha önce çok önemli operasyonlar yapmıştır. Başka şeyler de var. Hatay'da dün bir grup gözaltına alındı. O da bir istihbarat sonucu. Takip ediliyordu zaten. Özellikle kamplara dönük bazı eylemlerden endişe ediliyordu. Güvenliğin yürüttüğü bazı çalışmalar var" yanıtını verdi.

Beşir Atalay, "Reyhanlı saldırıları istihbarata rağmen neden durdurulamadı?" şeklindeki soruya ise, "O konuda bazı iddialar var. Bizim bu konularda her zaman yaptığımız bir şey vardır; Bunları ayrıntılı şekilde inceletmek. Başbakanlık Teftiş Kurulu görevlendirildi. İçişleri Bakanlığı müfettişleriyle birlikte bu konuda çalışma yapacaklar. Ondan sonra biz bu konularda bir ihmal var mı göreceğiz? İnceleme yapmadan hüküm vermemiz doğru olmaz" şeklinde konuştu.