Petrol-İş Batman Şubesi ve sivil toplum örgütleri, Enerji Bakanlığı'nın TPAO'yu küçültme ve özelleştirme politikalarına karşı "Petrolümüze ve kentimize sahip çıkıyoruz" şiarıyla Dörtyol Mevki'den Atatürk Park'ına binlerce kişinin katılımıyla yürüyüş düzenleyerek, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Dörtyol mevki de toplanan ve aralarında HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Batman Belediye eş başkanları Gülistan Akel, Sabri Özdemir, STK temsilciler, öğrencilerin ve binlerce Petrol-İş üyesinin bulunduğu kitle, Diyarbakır Caddesi üzerinde Atatürk Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte "TPAO halkındır küçültülemez", "Taşeronlaşmaya hayır TPAO Batman halkınındır" pankartları ile "Maliyenin bakanı Batman'ın düşmanı", "TPAO'dan kader ağları örülüyor", "Bizim siyahımız sizin akınızdan daha beyazdır" ve "Taşeronlaştırma cinayettir" dövizleri taşındı. Yürüyüşte ayrıca sık sık "Batman uyuma petrolüne sahip çık", "Roboski'den Soma'ya hesap sormaya" ve "Vur vur inlesin Besim Şişman dinlesin" sloganları atıldı.

İş elbiselerini giyen yüzlerce işçi çalışma baretlerini takarak, çaldıkları düdüklerde hükümeti TPAO’yu özelleştirmemesi ve küçültülmemesi için uyardı. Bazı işçilerin baretlerinin üzerinde "Soma" yazması dikkat çekerken, yürüyüş Atatürk Park'ına sona erdi. Yürüyüşün ardından ilk olarak bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

‘PETROL HALKINDIR, HALKIN KALACAK’

Açıklamada konuşan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, ülkede bir özelleştirme furyası olduğunu hatırlatarak, AKP hükümeti döneminde halka ait olan her şeyin satılma noktasına gelindiğini kaydetti.

Batman'ın petrolünü özelleştirenlere seslenen Ata, "Batmanımızda Kürdistan'ın petrolünün halka ve Türkiye halkına ait olduğunu, hiçbir özelleştirme politikasının bunu değiştiremeyeceğini birlikte haykırmak istiyoruz. Bunun karını alan bir kurum müdürünün aldığı karar değildir. Bu kararı çıkaran bizzat AKP iktidarıdır" dedi.

Batman'dan çıkarılan petrolün neredeyse Türkiye'de çıkarılan petrolün yarısı olduğunu belirten Ata, "Yerel yönetimler için pay istediklerini ve petrol halkındır halkın kalacaktır" diye konuştu.

AKP'nin Batman milletvekillerinin ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in TPAO'nun özelleştirilmesi konusunda payları olduğunu söyleyen Ata, Batman'ı yoksullaştırma ve taşeronlaştırma sistemine sessiz kaldıklarını ifade etti.

‘BATMAN SAHİPSİZ DEĞİLDİR’

Ata'nın konuşması ardından basın açıklamasını okuyan Petrol-İş Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik ise, özelleştirme, taşeronlaştırma ve sermaye hayranlığının facialarla ve toplu iş ölümleriyle ülke gündemini sarstığı bugünlerde, acıları, öfkeleri ve mücadeleye olan inançlarının katmerleşerek arttığını ifade etti.

Tekik, "Dünya ve ülke emekçileri üzerindeki sermaye vahşeti tüm saldırganlığıyla sürerken, Batman'ımız, petrolümüz ve TPAO'da bunlardan nasibini almaktadır.Ankara'dan ahkam kesen birileri, Batman halkının onuru ve geleceği olan petrolüne ve TPAO'ya kem gözlerle bakmaktadırlar. Enerji Bakanlığı ve TPAO Genel Müdürlüğünün koordineli olarak yürüttüğü, şirketi küçültme, bazı ünitelerini özelleştirme ve servis şirketlerine devretme gibi projeler, ilimiz ekonomisini ve TPAO'yu tamamen bitirmeye yönelik projelerdir" diye belirtti.

Konuşmaların ardından açıklama yapılan beş dakikalık oturma eylemi ile sona erdi. (Ajans Erciş)