Paris'te düzenlenen konferansa katılan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, ulusal güçlerin Rojava'da bir güvenlik koridorunun oluşturulması konusunda çalışmalar yürütmesi gerektiğini ifade etti.

Fransa'nın Paris kentinde 10. Bölge Belediyesinde düzenlenen konferansa PYD Eşbaşkanları Asya Abdullah ile Salih Muslim, YPJ Komutanı Nesrin Abdullah ve PYD Paris Temsilcisi Xalit İsa'nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Konferansta konuşan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kobani zaferiyle Kürtlerin haklı ve meşru mücadele yürüttüğünün bir kez daha açığa çıktığını ifade ederek uluslararası güçlerin bundan sonra Kürt Özgürlük Mücadelesine yeni bir bakış açısıyla yaklaşılacağını ifade etti.

Fransız bir gazetecinin sorusu üzerine Abdullah, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptıkları görüşme hakkında da bilgi verdi. Abdullah, Hollande'ın, kendilerini IŞİD'e karşı verilen mücadeleden dolayı kutladığını ve 'Önümüzdeki süreçlerde PYD yetkilileri ile temaslarımız sürecek ve Kobani'nin yeniden inşası konusunda yardımlarımız olacak' dediğini aktardı.

Abdullah, bir başka soru üzerine Kobani direnişinin bilançosunu şöyle açıkladı: "Dört aylık mücadele sonrası 408 YPG/YPJ gerillası şehit düşmüştür. Şehir merkezinde 21 sivil hayatını kaybetti ve 1500 sivil yaralandı. Buna karşılık güçlerimiz faşist DAİŞ çetesinden 4 bin 900 kişiyi öldürmüştür. DAİŞ'e ait birçok araç imha edilmiştir. Elimizdeki rakamların haricinde birçok DAİŞ çetesi üyesinin cesetleri olduğunu biliyoruz."

GÜVENLİK KORİDORU ÇAĞRISI

DİHA'da yer alan habere göre Rojava'da gelişmekte olan özerklik modeline başta Suriye rejimi olarak bütün dünya kamuoyunun destek olması gerektiğini ifade eden Abdullah, "Çünkü bu model Ortadoğu'da demokratik bir sistemin oluşmasının sembolü olacaktır" dedi. Abdullah şöyle devam etti: "Ulusal güçlerin ilk etapta Rojava'da bir güvenlik koridorunun oluşturulması konusunda çalışmalar yürütmesi gerekiyor. Şu anda Rojava dışında Güney Kürdistan'da, Kerkük ve Şengal'de Kürt Savunma Güçlerinin DAİŞ'e karşı direnişi devam etmektedir ve bu durum halen Rojava'da bütün kantonlar için tehlike arz ediyor. Bizler bundan sonra Rojava'nın ve Kobanê'nin bu tür saldırılara maruz kalmamaları için çeşitli stratejiler geliştireceğiz."