Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Arınç, çözüm sürecine ilişkin olarak, "Süreçte olumlu bir ilerleme söz konusu. Yapılacak açıklamaların da açıklama kapsamında görülecek işlerin de karşı taraf tarafından süratle yerine getirilmesi ve bu konuda samimi ve kararlı olmaları gerekiyor," diye konuştu.

Bülent Arınç'ın sürece ilişkin açıklamaları şöyle:

"SÜREÇTE OLUMLU BİR İLERLEME SÖZ KONUSU"

 “Dün çözüm süreciyle ilgili yaptığımız toplantıda durumu gözden geçirdik. Bugün çözüm süreci müstakil olarak Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelmedi. Ancak dünkü değerlendirmelerimiz çerçevesinde söyleyebilirim. İmralı’ya giden heyetin söyledikleri, HDP Eş Başkanı hanımefendinin söyledikleri bir kenara, sürecin olumlu bir şekilde ilerlediğini görüşmelerin devam ettiğini ve sürdüğünü söyleyebilirim. Bir olumsuzluk veya uyumsuzluk bizim açımızdan yok. Biz bu sürecin devam etmesi ve sonuca ulaşması için büyük kararlılık gösteriyoruz. Bizim gösterdiğimiz kararlılığı karşı tarafından en azından HDP için bunu söyleyebilirim ne kadar gösterdiği konusunda yaptığımız çalışmalar ortaya çıktığında herkes kararını verecek. Bir olumsuzluk veya uyumsuzluk arıyorlarsa hükümete değil kendi içlerine dönüp bakmaları gerekir. Süreçte olumlu bir ilerleme söz konusu. Yapılacak açıklamaların da açıklama kapsamında görülecek işlerin de karşı taraf tarafından süratle yerine getirilmesi ve bu konuda samimi ve kararlı olmaları gerekiyor.

“TOP HDP’DE”

(HDP’den silahsızlanma yönünde bir açıklama beklenip beklenmediği ve hükümetin tam olarak ne beklediği sorusuna karşılık)

“Bugün gündemde olmadığını, konuşulmadığını söylüyorum ama dün enine boyuna konuşuldu. Konuşulanlar bir tarafa ben hükümet açısından baktığımızda bu önemli sürecin devam ettiğini, kararlılıkta samimi ve ısrarlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Önümüz bahar aylarıdır. Bahar aylarında silah bırakmaya yönelik bir talep olacaksa bunu gelişen süreç içerisinde göreceğiz. Dünkü görüşmemizin özetini söylemem gerekirse hükümet adına çözüm sürecinde yapmamız gereken her şeyi yapıyoruz. Yapacağız. Bunda kararlıyız. Karşımızdaki muhataplarımız HDP ise HDP’nin de bu süreç içerisinde yapması gerekenler vardır. Yapmaları gerekir ve yapacaklarını da bekliyoruz. Böyle bir açıklamayı İmralı kanalıyla HDP’den bekliyorsak sizin o tarafı ne zaman nasıl, nasıl bir açıklama yapacaksınız diye onlara sormanız gerekir. Bizim açımızdan top şu anda bizim sahamızda değil, herhalde onların sahasında. Söyleyecekleri şeyler vardır."