TBMM’de kavgalı oturumların ardından ertelenen iç tüzük görüşmelerine, Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın, 11 yıl önce Meclis’te yaptığı konuşma damgasını vurdu. Arınç, 2001’de, DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümetinin benzer nitelikteki iç tüzük değişikliğine, ‘’Muhalefetin sesi kısılıyor’’ diyerek karşı çıkmıştı.

 

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, konuşma sürelerini azaltan yeni iç tüzüğü eleştirirken, Arınç’ın 11 yıl önceki konuşmasını hatırlattı. Arınç, 26 Ocak 2001 günü Fazilet Partisi Grup Başkanvekili olarak, tutanaklara yansıyan konuşmasında, ‘’Muhalefet hakkı kısıtlanmak hatta yok edilmek isteniyor, bir suskun Meclis arzu ediliyor’’ demişti.

 

‘ÖNEMLİ OLAN MUHALEFET’

Demokrasilerde muhalefetin daha önemli olduğunu vurgulayan Arınç, ‘’O rejimi demokratik yapan da muhalefetin olmasıdır. Totaliter rejimlerde bir iktidar sorunu yok zaten’’ görüşünü savunarak şunları söylemişti.

 

‘’Demokratik ve çağdaş ülkelerde engelleme denilen hak, muhalefetin doğal hakkıdır. ABD’de freebaster denilen bir uygulamayla saatler boyunca konuşmak mümkündür. Hiç kimsenin aklından, bu hakkın çok fazla zaman harcadığı, milletvekillerine bir lüks olduğu düşüncesi geçmemiştir.

 

Milletin vekili olduğumuzu düşünmeliyiz ve mutlaka, bir gün, muhalefetiyle iktidarıyla, hukukun da adaletin de hepimize lazım olacağının idraki içerisinde olmalıyız. Dikensiz gül bahçesi istemek, suskun Meclis istemek yanlıştır. Sayısal çoğunluk, aynı zamanda siyasî ağırlık değildir. Halk tabiridir: Hamhum şaralop... Al, gönder, getir, kabul et; arkasından ne olacak? (Gazeteport)