HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'çözüm süreci' kapsamında oluşturulması planlanan sekretaryaya ilişkin "Böyle bir şey yok. Adına sekretarya dersiniz ama başka bir yöntem olabilir. Bunu söyleyenler dileklerini, isteklerini konuşuyor olabilirler" şeklindeki açıklamalarına, "Bu süreç ilerleyecekse eğer bir sekreteryaya ve yol haritasına ihtiyaç var" diye yanıt verdi. Buldan, hükümetin , 'Yol haritasını HDP'ye verdik, Kandil'e götürdüler, orada bir mutabakat sağlandı' şeklindeki iddiasının da doğruyu yansıtmadığını belirtti.

ARINÇ: BAKANLIĞIMIZ GEREKLİ OLANI YAPACAK

"Öcalan'a sekretarya iddiasını hükümet sözcüsü olarak doğrulayabilir misiniz" sorusuna Arınç'ın yanıtı "Doğrulamam. Çünkü böyle bir şey yok. Adına sekretarya dersiniz ama başka bir yöntem olabilir. Bunu söyleyenler dileklerini, isteklerini konuşuyor olabilirler. Kendilerine saygı duyuyorum. Bu, haksız bir talep değil bana göre. Madem ki gidilip gelinen ve mesajları ulaştırılan bir insandır, kendisine bazı imkanların bu konuda, hukuk içerisinde, cezaevi yönetmeliği içerisinde verilmesinde, bu imkanın sağlanmasında Adalet Bakanlığımız gerekli olanı yapacaktır" şeklinde oldu.

"İmralı Adası'na farklı mesleklerden insanların gitmesi Akil İnsanlar toplantısında da gündeme gelmişti. Bunların arasında gazeteciler de olabilir başka isimler de olabilir. Bu da bence makul bir taleptir" diyen Arınç, "Bugün sadece HDP gidiyor. Avukatları görüşebilir, yakınları görüşebilir, kız kardeşi öldü sanırım şimdi erkek kardeşi gidiyor ve her gidip geldikten sonra ortalığı karıştırıyor, onun dışında da Adalet Bakanlığı'nın izniyle milletvekilleri ve özel izinli olanlar gidebilir" ifadelerini kullandı.

'SİLAH BIRAKMA İÇİN ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ TARİH VAR'

Arınç, "Pervin Buldan, 'somut adımlar atıldığında çekilme gündeme gelecek' diyor. Demek ki PKK kanadı, yapılanları hala somut bulmuyor. Yol haritası ne zaman netleşecek?" sorusunu yanıtlarken, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan'ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını iddia etti. "Bundan 2 ay kadar önce veya 1,5 ay kadar önce yeni hükümetimiz döneminde ellerine kısa vadede yapılacakların listesi verildi" diyen Arınç, listenin 1 sayfa olduğunu söyledi. Arınç, şu ifadeleri kullandı:

"6 madde kanunda, belki onu kastediyordur. 6 madde de olur 3 madde de olur. Yapılacak iş belli, sen önce bunları yapacaksın, ben de eş zamanlı olarak veya bir gün sonra bunları yapacağım. Bu bir yol haritası veya öncelikler listesi ise bunu ana dilleri gibi biliyorlar, diyeyim başka ne diyeyim? Ama azdı, çoktu, bunların tartışması yapılacak bir durumda değiliz. Hatta Cemil Bayık'a bakılırsa 'Biz, içeriye de adam koyduk' diyor. Bunlardan habersiz miyiz, zannediyorsunuz?"

Arınç, "Silahların bırakılması değilse bile silahlı unsurların yurt dışına çıkışı için Hükümet'in öngördüğü bir tarih var mı?" sorusunu da "Var ama söyleyemem, onlara söylendi ama yakın plan. Asayiş olayları tamamen bitecek. Hiçbir silahlı eyleme müsaade etmeyeceğiz" diye yanıtladı.

 

KORİDOR

Arınç, Kobane'ye koridora ilişkin ise "Yasal bir engel olmadığına göre, herhalde en kısa ve bizim açımızdan en güvenli olabilecek yoldan belli sayıda peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçişi mümkün olabilecek. PKK'nin, PYD'nin veya YPG'nin bu sıfatlarla Kobane'ye geçişine, Kobane'deki savunmaya yardımda bulunmasına hiçbir zaman destek olmayacağız" dedi.

BULDAN: YOL HARİTASINI GÖRMEDİK

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Arınç'ın açıklamalarına yanıt verdi. DİHA'ya konuşan Buldan, "Hem Yalçın Akdoğan'ın hem de bugün itibari ile Bülent Arınç'ın yapmış olduğu bazı açıklamalar var. Sekreterya ve yol haritasına ilişkin. Tüm bunların açık bir şekilde ortaya konulması gerektiğini düşünüyorum. Yani bu süreç ilerleyecekse eğer bir sekreteryaya ve yol haritasına ihtiyaç var. Hükümet tarafından, 'Yol haritasını HDP'ye verdik haberleri vardı, Kandil'e götürdüler orada bir mutabakat sağlandı' deniliyor. Bu açıklamaların hiçbiri doğruyu yansıtmıyor" dedi.

Buldan, kendilerine 5-6 maddeden oluşan bir taslak dışında herhangi bir belgenin verilmediğini ve verilen belgenin de yol haritası olmadığını vurgularken, "Bu taslak daha önce de Efkan Ala tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Açıkça ifade ediyoruz ki yol haritasını görmedik" diye ekledi.

'ROJAVA KIRMIZI ÇİZGİMİZ, ÖCALAN'I TARTIŞTIRMAYIZ'

"Rojava bizim kırmızıçizgimizdir, Sayın Öcalan da bunu defalarca ifade etmiştir" diyen Buldan, 'çözüm süreci' ile Kobani'yi asla birbirinden ayırt etmeyeceklerini, ayırt edilmesi durumunda ise sürecin ilerleyemeyeceğini söyledi:

"Sayın Öcalan Kobanê meselesi olmak üzere yaşanan bütün olaylarda devreye girmiştir, çözüm üretmeye çalışmıştır, bizlerle mesaj yollamıştır. Biz bunu sadece kamuoyuna yaptığımız açıklamalarda değil aynı zamanda hükümetle yaptığımız görüşmelerde de birebir çok açık ifade ettik. Bunu herkes biliyor. Başta Yalçın Akdoğan biliyor, Efkan Ala biliyor. Başbakan biliyor. O yüzden böyle Sayın Öcalan'ı bu durumda tartışmak ve tartıştırmak doğru değildir ve biz bunu asla kabul etmiyoruz." (ANF)