Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Arınç, seçim barajı ile ilgili olarak, "Bizim böyle bir derdimiz, sıkıntı yok. Bu kriz anlamına da gelmez. Mahkeme ne karar verirse versin bunun gerekleri demokrasi içerisinde yerine getirilir. Hiçbirimiz bir endişe veya yarın ne olacak kaygısı içerisinde değiliz" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın seçim barajı konusunda yaptığı açıklamalar ile mahkemenin hak ihlali var, derse ne olacağı ve bu durumun 2015 seçimlerine olası etkileri sorulan Arınç, şunları söyledi:

"Sayın Kılıç'ın kendisine atfen yaptığı bazı konuşmaların gazetelerde yer alması üzerine bir tartışma başlamıştı. Bugün bildiğim kadarıyla Anayasa Mahkemesi'nden Anayasa Mahkemesi'nin tüm üyelerini içine alan bir açıklama yapıldı. Bence gazetelerde Haşim Kılıç'a atfen yayınlanan haberlerden ziyade Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayı dikkate almamız lazım. Hukuk onu gerektirir. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve yapısıyla ilgili kanun onu gerektirir. Bu konuda önlerine gelen bir konuda kamuoyuna önceden herhangi bir bilgiyi sunmak imkanı yoktur. Gazetelerde yayınlanan haberler, gazeteciliktir. Onu da kınamıyorum. Önemli bir konuyu gazeteci aldığı habere istinaden bu şekilde yazmıştır.

Bireysel başvuru hakkını 2010 referandumunda Türkiye için çok önemli bir demokratikleşme olarak gördük ve anayasaya evet oyu verdik. Hayır diyenler düşünsünler. Bu sorularınızın cevabını onlar vicdanlarında nasıl verirler onu bilemem. Önlerindeki bu konu çok hayati bir konudur. Biz hamdolsun barajları kendisi için dert etmeyen bir siyasi iktidarız. 13 yılda 9 tane imtihandan geçtik. Hepsinde birinci olduk. Bu barajı bir getirmedik. 15 aylık bir partiyken seçime giderken bu baraj anti demokratik, önümüzü kesiyor diye şikayet etmedik."

'BU, KRİZ ANLAMINA GELMEZ'

Başbakan Yardımcısı Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuyla ilgili olarak Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne başvurular yapıldı 90'lı yıllarda. Bugünkü noktaya onların reddedilmesiyle geldik. Sonra 2004'lerde 2005'ler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidildi. 2008'de bir karar verildi. O da yüzde 10'luk barajın bütün partiler için geçerli olduğu hatta bağımsız adayların da bunu bilerek seçime katıldıkları yönünde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olmadığı konusunda kararlar verildi. Biz muhalefet partilerine teklifte bulunduk. Gerçek düşüncenizi ifade edin bu baraj kalmalı mı, kalkmalı mı? Hiçbirisinden incir çekirdeğini dolduracak bir şey gelmedi. Bazı partiler baraj kalsın ki ben bütün oyları toplayayım hevesinde bazı partiler baraj kalksın ki ben de yüzde 2 bile alsam parlamentoya girelim derdinde.

Anayasa Mahkemesi önündeki konuları mutlaka en iyi şekilde tartışacaktır. Bizim böyle bir derdimiz, sıkıntı yok. Bu kriz anlamına da gelmez. Mahkeme ne karar verirse versin bunun gerekleri demokrasi içerisinde yerine getirilir. Hiçbirimiz bir endişe veya yarın ne olacak kaygısı içerisinde değiliz."

(Evrensel)