Genel affın gündemde olmadığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Kimse bir genel af beklentisi içinde olmasın” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı sonrası operasyonla ilgili açıklama yapan Arınç, haberlerin maksatlı olduğunu söyledi.

Açıklamasının ardından gündeme dair soruları yanıtlayan Arınç, TSK'nın suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili "Bir genel af beklentisi içinde olmasın kimse. Af kelimesi çok tehlikeli bir kelime. Herkeste büyük bir beklenti oluşturur bu, bizim için böyle bir şey yok" dedi.

Hükümet Sözcüsü, Başbakan siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın 'Orduya kumpas' sözlerini eleştirdi. Arınç, ayrıca, Burhan Kuzu'nun da 2 bin kişilik liste tweeti eleştirdi. Sürekli tweet atmayı doğru bulmadığını söyleyen Arınç, bakanlara ve danışmanlara "Bırakın artık bu işleri" diye seslendi.

Arınç'ın açıklamasından öne çıkanlar:

"2014 yılının Türk siyasi hayatı için fevkalade önemli. Mahalli seçimler yenilenmiş olacak, 16 olan büyükşehir belediyesi 30'a çıktı. Bu büyükşehirlerde alınacak sonuç siyasi partilerin Türkiye'deki gücünün göstermesi bakımından önemli olacak.

'HABERLER MAKSATLI'

Mahalli seçimlerdeki oyunun azalması için iktidar yıpratılmaya çalışılabilir. Cumhurbaşkanını ilk kez halk seçecek. Burada da başka hesaplar gündeme gelebilir.

11 yıldır oylarını sürekli artırarak iktidarda kalan bir parti olmadı. Ben 2014'ün AK Parti Hükümeti bakımından yeniden bir başarı yılı olacağına, bütün bu sıkıntıların, bu flu ortamların ortadan kalkacağına yürekten inanıyorum. Sancılar yaşanabilir, elbette birtakım olaylar hiç beklenmedik şekilde farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. Bunların hepsi birer sınamadır. Bu sınamalardan başarıyla çıkacağız. Türk halkı bu bilince sahip ve bugünkü rakamlarla da zaten sandığa gidildiğinde yeniden bir güven tazelemesi olabileceğini de görebiliyorum.

Abartılıp köpürtülen haberlerin maksatlı olduğunu biliyoruz, ne kadar küçük bir cürüm işgal ettiğini de biliyoruz.

Arınç, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'AF TEHLİKELİ BİR KELİME'

TSK'nın suç duyurusunda bulumasıyla ilgili Arınç, "Yargılamanın iadesi hukukumuzda yer alıyor. Yargılamanın iadesi sadece bitmiş davalar için mümkündür. Bitmiş davalarla ilgili, hangisi olursa olsun, ceza muhakamesi kanununa baktığımızda o şartları taşıyorsa iade-i muhakeme isteyebilirler. Bu onun hukuk devletinde imkanıdır. Bir genel af beklentisi içinde olmasın kimse. Af kelimesi çok tehlikeli bir kelime. Herkeste büyük bir beklenti oluşturur bu, bizim için böyle bir şey yok.

Olaydan benim haberim yoktu, başvuruda bulunduklarını duydum. Başvurunun içeriği ile ilgili bilgi yok. Bazı avukatların sözleri var. Eğer gerçekten yargının bir şeye dikkat etmeleri gerektiğine inanmışlarsa bunun değerlendirilmesi gerekir. Biz adil bir yargılama olmasını geçmişten beri istiyoruz. Bu konuda benim sicilim temizdir. Ben üç seneden beri, uzun tutukluluk sürelerin cezaya dönüştüğünü söylüyorum. Tahliyeye dönüşmesi gerektiğini söylüyorum. Adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bireysel başvurudur. Herkesin ayrı ayrı müracaat etmesi gerekir dediler. Bu sefer herkesin yaptığı başvuruya göre değerlendirmeye başladılar" dedi.

'BİR KURUŞ YARDIMIMIZ YOK'

Arınç, Hatay'da yakalanan TIR ile ilgili soruya "Her şey 17 Aralık'ta yaşanan olaylarla ilgili irtibatlı görmeyelim. Dün bu TIR’la ilgili olarak İçişleri Bakanı'nın açıklaması olmuş. Benim de ona katılmam doğru olanıdır. Hatay kritik bir bölge, orada yaşayan vatandaşların Suriye'yle dolaylı bir ilişkisi var. Biz Türkiye olarak çok büyük bir iş yapıyoruz. Maddi külfeti de ağır. Sınır kapılarının durumu malum. Burada şüphesiz, bunun İçişleri tarafından nasıl karşılandığı önemlidir. Biz onu doğru kabul ederiz. CHP'li vekillerin açıklamalarına üzüldüm. Onlar zaten taraflı insanlar, Esad ile bağlarını biliyoruz. Birlikte fotoğraf çektirdiler. Bizim Suriye'deki radikal güçlere bir kuruş yardımımız yok" şeklinde yanıt verdi.

Şahin'in 'Pensilvanya'ya dosya gönderildi' iddiasına Hükümet Sözcüsü, "Bu konuda bilgi sahibi değilim. Mehmet Ali Şahin Bey değerli bir siyasetçidir. Şüphesiz önemli bir olay. Yargıtay'ın bunu kendi içersinde araştırması ve nir işlem yapabilmesi için Sayın ŞAhin'in bu konuda bildiklerini aktarması gerekiyor" diye yanıt verdi.

'BIRAKIN ARTIK BU İŞLERİ'

Kumpas iddialarıyla ilgili Arınç, "Bir arakadaş makale yazıyor. Başka bir arkadaş 2000 kişilik liste diyor. Benim bir Twitter hesabım var ama biz buradan kimseyi rencide edecek bir şey yazmıyoruz. Trend Topic olalım diye tweet atmıyoruz. Bu işten vazgeçsinler, bakanlar başta olmak üzere. Danışmanlar sürekli tweet atıyor. Bırakın artık bu işleri.

Bir kumpas lafının nerelere kadar uzandığını görüyoruz. Arkadan başka bir şey çıktı. Bunlar doğru şeyler değil. Bir kumpas kuruldu kendi ifadesidir. O zaman ona sormak lazım. Bu kişinin hem baş danışman olması hem milletvekili olması zaten doğru değil.

Bu çevreler suç uydurmuş olabilir mi diye bir endişe içindeler. Bu endişeyi kim haksız bulabilir? Ben bu sözün başka yerlerde de kullanılacağı endişesi içindeyim" dedi.