Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın "demokratik özerklik" ifadesi hatırlatıldığında, "Şiddete yönelecek herhangi bir çağrı yoksa propaganda konusunda bir özgürlük esastır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen toplantı sona erdi. Yaklaşık üç saat süren toplantı ardından basın açıklaması yapan Bülent Arınç, Star ve Yeni Şafak gazetesinin gündeme getirdiği "paralel yapı"nın telefon dinlemelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Arınç, "Şu anda inceleme konusu yapılan 107 klasör var. 107 klasörde 2280 kişinin telefon numaraları da dahil olmak üzere dinlendiği anlaşılıyor. 3 yıldan beri devam eden bu soruşturma konusun, sadece ilgili savcıların takibinde olduğu ve bunların bir ihbar mektubuna dayalı olarak herkesi dinledikleri, bunların içersinde bilim adamları, sanatçılar, yazarlar, siyasetçilerin bulunduğu ortaya çıkmış" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını da eleştiren Arınç, şöyle konuştu: ''Kılıçdaroğlu, kendisince mükemmel bir açıklama yapmış 'bunlar dinlenirken hükümet neredeydi?' diye. Hükümet buradaydı. Ama bu dinlemeyi talep eden savcı ve kararı veren hakime bizim etki yapmamız ve haberli olmamız mümkün değil. Yasama, yürütme, yargı birbirinden bağımsız hareket eder. Ortaya çıkan bir tek büyük gerçekte budur; HSYK değişikliğinin özellikle bu gelişmeler karşısında ne kadar acil, önemli ve haklı olduğu ortaya çıkmıştır. İnternet kanunu ve MİT kanunuyla ilgili tartışmaları, kimlerin daha çok yaptığını ve kimlerin daha çok zarar görebileceklerini düşünerek kimlerin yurtiçinde ve yurt dışında ihbarlarla bulunduklarına dikkat edersiniz, bu konuda birilerinin büyük bir telaş içersinde olduğunu gösteriyor.''

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE 'TOLERE EDİLEBİLECEK' OLUMSUZLUKLAR VAR"

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın "demokratik özerkliği kuracağız" dediği iddiasının hatırlatılması üzerine Arınç, Demirtaş'ın konuştuklarını takip ettiklerini söyledi. 

Habertürk ve Hürriyet'in haberine göre  Arınç şöyle dedi: "Eylül sonunda sayın başbakanımızın açıkladığı demokratikleşme paketi son çalışma haftasında yasalaştırılacak. Burada düşündüğümüz konu özel kurumlarda ana dilde eğitimin serbest olacağı. Devlete bağlı okullarda seçmeli dersler var. Sayın Demirtaş’ın konuştuklarını elbette takip ediyoruz. Çözüm süreci devam ediyor. Yaşanan bazı olumsuzluklar var, ama bunlar tolere edilebilir düzeyde. Şiddete yönelecek herhangi bir çağrı yoksa propaganda konusunda özgürlüktür esastır."

Yeni Şafak gazetesinin aktardığına göre ise  Arınç, çözüm süreci için öngördükleri şartların belli olduğunu belirterek şunları ifade etti:

"Onların söyledikleri de kendi kitlelerine veya bir başka yerlere mesaj vermek noktasında belki onların bir çabası olarak görülebilir. Ancak Demirtaş veya bir başkası bu sözleriyle, bu hareketleriyle, bu fiilleriyle şu anda mevcut yasalarda herhangi bir suçu önümüze getiriyorsa Türkiye'nin yargıçları bu konuda harekete geçebilirler. Ama biliyorsunuz Terörle Mücadele Kanunu'nda propaganda maddesinde bir iyileştirme yaptık. Şiddete yönelecek herhangi bir çağrı yoksa propaganda konusunda bir özgürlük esastır." (ANF)