Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilere açıklama yaptı. Arınç açıklamasında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş için “çözüm süreci konusunda iyi niyetli çaba gösteren biri değildir” ifadelerini kullandı.

Arınç'ın açıklamasından satır başları şöyle:

Geçtiğimiz cumartesi günü HDP milletvekilleri  sayın bakanların bulunduğu 10 maddelik açıklama yaptı. Özeti şudur bahar aylarında PKK kongresini toplayıp silah bırakacaktır.

Bunların açıklanması bu süreçte önemli bir aşamadır. 2013 yılı nevruzunda da buna benzer Öcalan’ın mesajı milletvekilleri tarafından okunmuştu. Çekilme sürecinin olacağı ifade edilmişti.

2 yılın ardından böyle bir aşamaya gelindi. 2 yıllık bir gecikme var. Maalesef silahları ellerinden bırakmadılar. Silah bizim için güçtür bırakmayacağız dediler. Terör olayları olmadı, ama bunun yanında kamu güvenliğini bozan başka olaylar yaşanmaya başladı.

Kobani bahane edilerek terör benzeri olaylar yaşandı. Sayın Başbakanımız da söyledi, çözüm süreci için bunlara göz yumulamaz. Hükümetimiz bu konuda kararlıdır. Ben de bu kararlılığı temsil ediyorum.

HDP legal bir partidir. Çözüm sürecinde bizim partnerimizdir. Partnerimizle iyi ilişkiler kurmayı arzu ederiz.  HDP milletvekillerinin pek çoğu ile de iyi arkadaşlık ilişkilerimiz olduğunu herkes bilmelidir. 6 yıldan bu yana çözüm sürecini en çok savunanlardan biriyim.

Ama birilerinin beklediği ve umut ettiği gibi çözüm süreci çözülme süreci değildir.  Bugüne kadar HDP’li milletvekillerinin hiçbiri beni çözüm sürecini engellemekle itham etmedi.

Dolmabahçe’de yapılan açıklamada bulunan 3 HDP’li vekile teşekkür ediyorum. Onlar samimi olarak çaba sarf etmekte. İmralı’ya da görüşmeyen gidiyorlar. Görüşmeye gidip de bir daha gidemeyenler var.

Demirtaş’ın sizin hakkınızdaki sözleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok özel bilgilere sahip bir insanım ben.  6-7 Ekim olaylarının ardından sayın Demirtaş’ın tutumunu da eleştirmiştim.  Demirtaş çözüm süreci konusunda iyi niyetli çaba gösteren biri değildir. Bana ulaşan bilgilerin gerçekliğini çok iyi bildiğim için söylüyorum. O şimdi önümüzdeki seçimler için iyi bir proje olarak görülüyor.

Bu proje sadece Demirtaş’ın şahsında değil içinde kızıl yıldızı barındıran Vatan Partisi’ni de barındıran bir kısmı vardır. Düşünebiliyor musunuz Milli Görüş’ün içinde yer alan birisi Perinçek’le birlikte Esad’ı ziyarete gidiyor.

Çözüm sürecine ne kadar engel çıkarıldıysa bunlardan sorumlu olanların en başta geleni Selahattin Demirtaş’tır. Hatip Dicle’ye, Leyla Zana’ya teşekkür borcumuz var. Benim eleştirilerim Demirtaş’ın şahsında olduysa bunun sebepleri vardır. Bunları derinleştirmenin anlamı yok.

4 Şubat’ta açıklanması gereken bu 10 madde neden 24 Şubat’ta açıklandı. Bize farklı yollardan ulaştırılmıştı ve kabul edemeyeceğimiz şeyler vardı. Biz her geleni kabul edecek değildik.

İtiraz ettik bunun üzerine turizm gelişti maşallah. Bir kısmı apar topar İmralı’ya gitti, kimi Kandil’e. Bu 20 gün böyle geçti. Bizim önümüze gelen ve kabul edilmesi gereken metin okunan metin değildir. 4’ünde bu metni kabul etmiş olsaydın ben bunların hiçbirini söylemiş olmazdım. Metnin yüzde 60’ı değişti.