El-Nusra’nın Türkiye'nin Hatay kentinin yanı başında bulunan Suriye'nin İştebrak köyünde gerçekleştirdiği katliamın ardından Arap Alevilerinin tedirginliği arttı. Arap Alevi inanç önderi ve Alevi Değerleri Derneği (ALEVİ-DER) Başkanı Zülfikar Çifçi, Arap Aleviler için soykırım sürecinin başlayabileceği tehlikesine işaret etti. Arap Alevi olan HDP Hatay Milletvekili Adayı Kerem Nalbant'a göre ise sınırda fiili olarak "Tampon Bölge" oluşturuldu.

Türkiye'nin de başını çektiği devletlerin Ortadoğu'da ve özelde de Suriye'ye dair izledikleri politikalar ve destek verdikleri cihatçı örgütlerin gerçekleştirdiği son katliam İdlip kentine bağlı Cisr El Suğur kasabasının İştebrak köyünde yaşayan Arap Alevilerine dönük gerçekleştirilen katliam oldu. El Nursa tarafından Türkiye sınırın hemen dibinde gerçekleştirilen bu katliamda 54 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi. İşlenen Alevi katliamı pek çok merkezde yapılan eylemlerle lanetlense de öfke dinmiş değil. Yapılan bu katliamı değerlendiren Arap Alevi inanç önderi ve Alevi Değerleri Derneği (ALEVİ-DER) Başkanı Zülfikar Çifçi, öncelikle Suriye'deki Arap Alevilere dönük katliamların son dönemde iyice arttığını vurguladı.

‘KATLİAMIN SEBEBİ ESAD’IN ALEVİ OLMASI DEĞİL’

Arap Alevilerin hedef alınmasının, Beşar Esad'ın Alevi olmasından kaynakladığı yönündeki söylem ve iddiaların inandırıcı olmadığını ifade eden Çifçi, amaçlananın bölgede yaşayan Alevi varlığının sona erdirilmek olduğunun vurguladı. Çiftçi, var olan tablo itibariyle de Arap Aleviler için soykırım sürecinin başlayabileceği tehlikesine işaret etti.

'SADECE ALEVİLER DEĞİL, DİĞER HALKLAR DA KATLEDİLİYOR’  

Çifçi, Suriye'de yaşanan çatışmaların Hatay ve diğer sınır illerini de tedirgin ettiğini de ifade etti. Cihatçı örgüt militanlarının Hatay'da bulunan hastanelerde tedavi edilmesi ve 'Eğit-Donat Projesi' ile desteklenmelerinin, yapılan katliam ile birlikte bir adım daha öteye taşındığını söyledi.

Çiftçi, Hatay ve Suriye'de yaşayan Arap Alevilerin yanında Sünniler, Ermeniler ve Kürtler ile diğer tüm halkların da katliam tehdidi altında bulunması dolayısıyla tüm halkların katliamlara karşı ortak mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

'TAMPON BÖLGE' FİİLİ OLARAK OLUŞTURULDU 

HDP Hatay Milletvekili Adayı Kerem Nalbant da, İştebrak'ta yapılan Alevi katliamlarının adeta 'Katliam geliyor' naraları ile yapıldığını söyledi. El-Nusra'nın, İdlip'i ele geçirmesinden önce Türkiye üzerinden Hatay sınırını geçtiğini ifade eden Nalbant, AKP hükümetinin daha önce de Suriye'de yapılmasını istediği ancak başta ABD olmak üzere diğer devletler tarafından reddedilen 'Tampon Bölge'nin aslında fiili olarak hayata geçirildiğini söyledi.

Nalbant'a göre, Tampon Bölge oluşturulmak istenmesinin temel sebebi ise Rakka ve Suriye'de, IŞİD'in ele geçirdiği bölgelerin kapılarının denize açılmak istenmesi. Bu açıdan önemli olan İdlip'in, yine Lazkiye, Keseb ve Şam'a yakınlığı dolayısıyla stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Nalbant, Arap Alevilerinin Suriye'den tehcir edilerek bölgenin boşaltılmak istendiğini ve cihadist-selefi gurupların bölgeye tamamen hakim olmak istediğini ifade etti. (DİHA)