Diyarbakır merkez Sur İlçesi Belediye Başkanı BDP'li Abdullah Demirbaş, Kürtçe dilinin iletişim araçlarında da kullanılabilmesi için Apple ve Google şirketlerine çağrı yaparak "Çok dilli yapınıza Kürtçeyi de ekleyin" dedi.

Demirbaş, daha önce başlattığı çok dilli belediyecilik kapsamında mobil hizmetlerine Kürtçeyi de ekledi. Kürtçe yazılım sistemini hazırlayan ve bazı telefonlarda hayata geçiren telefon tamircisi Celal Göğer ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Demirbaş, 10 yıldır çok dilli belediyecilik hizmeti yürüttüklerin belirterek şunları söyledi:

"Günümüz çağında artık mobil iletişim araçları en önemli araçlar haline gelmiştir. Artık insanlar kullandıkları cep telefonlarını sadece iletişim araçları değil, aynı zamanda belirli hizmetlerini görmek içinde kullanıyorlar. Biz de bir ilk uygulama başlattık. Tabi bu uygulamamız çok dilli olacaktır. İlk etapta Sur Belediyesi Kürtçe, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçesinde, Türkçe ve İngilizce dillerinde bir mobil erişim sistemi oluşturduk. Yani artık ellerinizdeki android ya da iphone'larda bu uygulamayı indirerek, Sur Belediyesi'nin bütün hizmetlerine erişebileceksiniz ve Sur Belediyesi'nin çalışmalarıyla ilgili bilgiler alabileceksiniz. En önemlisi çok dilli yapılmasıdır."

ERMENİCE, SÜRYANİCE VE RUMCA DA OLACAK

Amaçlarının belediye çalışmalarını etkin kılmak olduğunu belirten Demirbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradaki bir amaç belediye hizmetlerini etkin kılmak için farklı dilleri kullanmak, aynı zamanda dillerin ve kültürlerin gelişimini de sağlamaktır. Kürtçenin dört lehçesini kullanacağız. İlk etapta Kurmanci ve Zazaki, daha sonra Sorani ve Gorani'yi kullanacağız. Aynı zamanda Ermenice, Süryanice ve Rumca dillerini de bu bölgede kullanıldığı için değerlendireceğiz."

APPLE VE GOOGLE'A ÇAĞRI

Başkan Demirbaş, teknoloji devleri arasında yer alan Apple ve Google'ye de çağrıda bulunarak, "Kürtçe'yi kendi hizmet dili olarak kullanmayan Apple ve Google de sesleniyoruz. Artık Kürtçe'nin de bir medeniyet dili ve hizmet dili olduğunu bilmenizi istiyoruz. Ve dillerin hizmete alınması içinde çağrımızı yeniliyoruz. Gelin o çok dilli yapınıza Kürtçeyi de katın" dedi.

Telefonlarda Kürtçe yazılım sistemini hayata geçiren Celal Göğer, 2005 yılında Nokia'ya Kürtçe dil seçeneği eklenmesi için talepte bulunduğunu, ancak Nokia'nın "Böyle bir dil yok" diyerek talebini geri çevirdiğini anlattı. (Radikal)