Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Şefi Komitesi Şefi Elmar Brok ve Türkiye Raportörü Kati Piri, ortak bir açıklama yayımlayarak darbe girişiminin ardından Türkiye’yi yasalara uymaya çağırdı.

Diken’de yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği idam cezasının Türkiye’nin AB’ye girmesini engelleyebileceğini belirten

Brok, “Darbe girişimi esnasında ve sonrasında yaşananlardan, yargı mensuplarının ve kamu görevlilerinin fişlenmesi ve süratle tasfiye edilmesinden dehşete düştüm. Türkiye’nin Avrupa’dan daha çok uzaklaşma tehlikesi söz konusu” diye konuştu.

Türkiye’nin stratejik bir ortak olduğunu da aktaran Brok, Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le buluşmasıyla ilgili de “Umarım orada otokratlar festivali görmeyiz” dedi.

AP Türkiye Raportörü Piri ise, darbe girişiminin ardından demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Türk yetkililerin ilk tepkileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin cadı avı başlattığına dair korkuları artırıyor” diye konuştu.

Mevcut hamleleri ‘Putinizasyon’ diye niteleyen Piri, bunun AB için bir risk olduğunu ve ne pahasına olursa olsun kaçınılması gerektiğini ifade etti.