Antalya'daki Gezi Parkı protestoları nedeniyle haklarında dava açılan 3'ü tutuklu 5 kişi, hakim karşısına çıktı. Taktıkları kırmızı renkli fuların sosyalizmi simgelediği yönünde suçlanan sanıklar hakkındaki iddianame okunurken kırmızı fular için 'kırmızı renkli bez parçası' ifadesi kullanıldı.

Ahmet Atakan'ın ölümünü protesto olayları nedeniyle 2 Ekim 2013 günü gözaltına alınan ve 127 günden bu yana tutuklu olan 20 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil, aynı yaştaki Murat Sezgin ile 25 yaşındaki Mustafa Cihan Yılmaz ile tutuksuz yargılanan Ali Karakuş ve Leyla Nuyan, bugün Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

DURUŞMA ÖNCESİ YÜRÜYÜŞ

Duruşma öncesi, çeşitli sivil toplum örgütlerine mensup yaklaşık 500 kişilik grup, Meltem semtinden Antaya Adliyesi'ne yürüyüş düzenledi. Antalya Adliyesi önündeki basın açıklamasında Gezi direnişinin yargılanamayacağı belirtilerek, Antalya Gezi olayları tutukluların tahliye edilmesini istedi. Adliye önünde açıklamada bulunan Devrimci İşçi Partisi Genel Başkanı Sungur Savran, bu davanın hiçbir hukuki haklılığı olmadığını söyledi.

50 AVUKAT SAVUNDU

Adliye Konferans Salonu'nda Gezi sanıklarını savunmak için yaklaşık 50 avukat hazır bulundu. Ayrıca 50'ye yakın da izleyici ve sanıkların aileleri salona girdi. Tutuklulardan Mustafa Cihan Yılmaz ve Murat Sezgin salona girdiğinde, 'Yaşasın devrim direnişimiz' slogan attı. Salondaki izleyiciler ve aileler de 'Devrimci tutsaklar onurumuzdur' diye slogan attı. Mahkeme Başkanı Şenol Demir'in uyarısı üzerine sloganlar kesildi. İki tutukludan sonra salona giren Ayşe Deniz Karacagil ise alkışlarla karşılandı.

Mahkemede sanık avukatları, şikayetçi 28 amir veya polis memuru için hukuk skandalına yol açacağı gerekçesiyle müşteki değil tanık olarak dinlenmeleri gerektiğini belirterek, dinlenmeden salondan çıkarılmalarını istedi. Ancak avukatların bu istemi mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Dava iddianamesinde şikayetçi olarak gösterilen kurumlardan Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin avukatları, kurum olarak söz konusu olaylarda zarara uğramadıkları ve şikayetçi de olmadıklarını, iddianamede gösterilen şikayetçiler arasından da çıkartılmayı isdediklerini söyledi.

Savcının iddianameyi okuması ardından tutuklu sanıkların ifadelerine başvuruldu. Taktıkları kırmızı fuların sosyalizmi simgelediği yönünde de suçlanan sanıklar hakkındaki iddianame okunurken ve kayıtlara geçirildiği sırada, kırmızı fular yerine 'kırmızı renkli bez parçası' ifadesi kullanıldı. İddianame okunurken sanıkların yüzlerini kırmızı renkli bez parçasıyla kapattıkları öne sürüldü.

Sanıklardan Murat Sezgin, mahkeme heyetine 28 sayfalık savunmasını okudu. Suçlamaları kabul etmeyen Sezgin, MLKP örgütüne üye olmadığını, binlerce kişinin katıldığı ayaklanma ve isyanın bedelinin 3 kişiye ödetilmeye çalışıldığını söyledi. Mahkeme heyeti Murat Sezgin'in ifadesinin alınmasından sonra saat 14.00'te uruşmaya 1 saat ara verdi. (haberler.com)