BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Dersim katliamı için özür dileyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Özür de samimiysen KCK'dan da özür dile" diye seslendi.

 

BDP Eş Başkanı Demirtaş partisinin Meclis grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Dersim tartışmasının gecikmiş bir tartışma olarak nitelendiren Demirtaş, tarih kitaplarında gerçeklerin çarpıtıldığını ileri sürdü. Tarih kitaplarında zararlı cemiyetler sayılırken ve isyanlardan bahsedilirken sadece Kürt sözcüğünün geçtiğini ifade eden Demirtaş, bu ülkenin profesör titri olan akademisyenlerinin de, bugünün cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanının da o kitapları okuyarak yetiştiğini söyledi.

 

Tek dil ve anlayışa dayalı bir resmi tarih ideolojisinin beyinlere enjekte edildiğini savunan Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın Dersim’le ilgili özrünün yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi: "Başbakan’ın yaptığı açıklama önemlidir. Küçümsemiyoruz, hiçleştirmiyoruz. Bu özür, bir Başbakan’ın ağzından çıkmış olması vesilesi ile elbetteki önemlidir. Bu parlamento, meselenin, Başbakan’ın niyetinden bağımsız şekilde tartışılabilmesi, doğru rotaya oturtulabilmesi için geçmişle, tarihle yüzleşmek, hakikatleri araştırmak gibi bir görevle karşı karşıyadır. Madem ki Başbakan Dersim’de bir katliam yaşandığını kabul ediyor, o halde parlamento üzerine düşen görevi yapmalıdır. Çünkü özür meselesi hükümetlerin işi değildir. Özür dilemesi gereken devletin siyasi iradesidir. Özellikle parlamento kararıyla hakikatleri araştırma komisyonunun kurulması ve bütün gerçeklerin ortaya çıkarılmasıyla birlikte sayın Başbakan’ın ağzından Meclis kürsüsünden özür dilenmesi gerekir. Bizce Türkiye’de doğru olan ritüel budur."

 

-"DERSİM’DE HERKESİN SORUMLULUĞU VAR"-

 

Geçmişle yüzleşmenin toplumsal kesimlerin birbirini suçlaması anlamına gelmediğini savunan Demirtaş, "Bu olaylar açığa çıktıkça Türk’ün Kürt’e, Kürt’ün Türk’e olan güveni artacaktır. Geçmişiyle yüzleşme bir ayrışmaya etnik çatışmaya, iç çatışmaya neden olur gibi tezler bütün bu tarih içerisindeki karanlık noktaları örtmek üzere oluşturulmuş senaryolardır. Türkiye’de gerçekten birarada yaşanmak isteniyorsa, geçmişle yüzleşmekten çekinilmemesi lazım" dedi.

 

Başbakan Erdoğan bu açıklamaları sırf bir siyasi partiyi sıkıştırma adına yapmıyorsa bir an önce arşivlerin oluşturulacak Meclis komisyonuna açılmasını isteyen Demirtaş, "Dersim ile başlayalım, komisyonu kuralım, bütün arşivler açılsın. Dersim’de ne yaşandığını Dersimli zaten biliyor ama geri kalanlar öğrensin. Eminim ki o belgeler açıklandıkça, kirli geçmişle yüzleşildikçe herkes kendini daha fazla arınmış hissedecektir. Bu da toplumsal barışı ve demokrasiyi getirecektir" dedi.

 

Dersim gibi acı bir olayla ilgili kayıkçı kavgası yapılmamasını talep eden Demirtaş, Şimdi birbirini suçlamanın ne anlamı var? Aynı geleneğin devamısınız. Hepinizin bunda sorumluluğu var. Kim ki bugüne kadar devlet yönetmişse, bu devlette yönetim erkini elinde tutmuşsa tamamının sorumluğu var" dedi.

 

-"BAŞBAKAN KCK OPERASYONLARI İÇİN DE ÖZÜR DİLEMELİ"-

 

Demirtaş’ın ikinci gündemi KCK operasyonları oldu. Dersim ile KCK operasyonlarının aynı şey olduğunu savunan Demirtaş, "Dersim’de de amaç tek millet tek dil yaratmaktı. Dersim’e bomba yağdırıldı. Bugün binlerce insan niye cezaevlerine atılıyor? Aynı mantık, aynı anlayış. Dersim katliamı ile arasındaki tek fark; uçaklardan şehirlere bombalar atılmıyor, dağlara atılıyor. Yaklaşım aynı. Dersim ile ilgili özür dileyen Başbakan’ın, çıkıp KCK operasyonları nedeniyle de özür dilemesi lazım. Çünkü ikisi de aynı şey. Dersim’de "kızılbaştı, yok edilmesi gerekir" diyordu zamanın raportörü, şimdiki de "Zerdüşttür yok edilmesi lazımdır" diyor" dedi. Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da da özür dilediğini hatırlatan Demirtaş, "Bizler açısından bedeli ağır oldu, umarım Dersim özrü ile ilgili de aynı şey olmaz" yorumunda bulundu.

 

-DEMİRTAŞ’TAN "PKK İLE ANKARA’DA GÖRÜŞÜLDÜ" İDDİASI-

 

Demirtaş, KCK operasyonunda tutuklananların, yaptıkları için değil gelecekte yapma ihtimali olan şeyler için tutuklandıklarını savunarak Ortadoğu’daki gelişmelere dikkat çekti. Suriye’de Kürtlerle ilgili gelişmeler olabileceğini dile getiren Demirtaş, "O gün geldiğinde dışarıda ses çıkaracak Kürt kalmasın istiyorlar. Geleceği dizayn projesi çerçevesinde tutuklanıyorlar" iddiasında bulundu. Demirtaş İstanbul il örgütünün asil ve yedeklerle toplam 50 yöneticisinden 48’inin KCK’lı diye tutuklandığını belirterek, "Bunların mantığına göre KCK 48 kişiyi 2 BDP’liyi yönetmek için atamış" dedi. Tutuklananların KCK ile alakasının olmadığını Başbakanın da savcının da bildiğini ileri süren Demirtaş, "Çünkü KCK’yi kendileri biliyor tanıyorlar, görüşme yapıyorlar, sözcüleri kimdir görüşüyorlar. Ankara’da Oslo’da Kandil’de görüştüler, BDP’li KCK’li kim biliyorlar" dedi. Demirtaş grup toplantısının çıkışında "Ankara’da da görüşme yapıldı" iddiasının sorulması üzerine, "Yapılmadı derlerse ben açıklamaya hazırım" yanıtı verdi.

 

-"SON 30 YILIN EN APTALCA İŞİNİ YAPIYORLAR"-

 

Demirtaş, KCK operasyonlarının son 30 yılın en büyük operasyonu, en başarılı hamlesi olduğu yönünde değerlendirmeleri de eleştirerek, "Yeminle ve bütün samimiyetimle söylüyorum, son 30 yılın en aptalca işini yapıyorsunuz. En aptalca. Sizden öncekiler daha zeki daha akıllıydı, siz en aptalca yöntemi seçiyorsunuz" dedi. Tutuklananların tamamının BDP’li olduğunu içeride bir tane KCK’li olmadığını savunan Demirtaş, "Ama dışarıda milyonlarca KCK’lı var şu anda. Çünkü gençler kadınlarımız öfke nedeniyle KCK’li değilse bile şu anda KCK’li oldular" dedi. Demirtaş milim geri adım atmayacaklarını söyledi.

KCK’nın bilinmeden anlatıldığını savunan Demirtaş, "KCK bu konuda Kandil’de eğitim veriyor, köşe yazarları akademisyenler, KCK’den eğitimi alsınlar, döndüklerinde doğru şeyler anlatırlar" tavsiyesinde bulundu.

 

KÜRTLER ASIL DEVLETTEN VAZGEÇMİŞ?

 

KCK ile ilgili anlatılanlara kargaların bile güldüğünü iddia eden Demirtaş, "Kürtler ulusal devletin kendisinden vazgeçmiş, ulus devletin ne menem bir tehlike olduğunu dünyaya ilan etmiş, bunlar tutturmuş Kürtler paralel devlet oluşturuyorlar, paralel devlet kuruyorlar? Ya senin devletinin aslından vazgeçmiş, paralelini ne yapacak Kürtler" diye sordu. Geçmiş dönemin sultanları, Başbakanlarının da başardıklarını sandığını dile getiren Demirtaş, "Onlar daha zekiydi, bunlarda o zeka kırıntısı dahi yok. Bugünler geçecek ve bizler geldiğimiz gelenek gibi, bugüne kadar yaptığımız gibi direne direne kazanacağız, bizim açımızdan başka seçenek yoktur" dedi.

 

-BEDELLİ ASKERLİĞE DESTEK-

 

Demirtaş hükümetin getirdiği bedelli askerlik tasarısıyla ilgili yaşın 25’e düşürülmesi ve bedelin 5 bin liraya inmesi noktasında iki değişiklik önergesi vereceklerini kabul edilmese de bedelliye de teşkilat yasasına da destek vereceklerini söyledi.

 

-"HİÇİŞLERİ BAKANI"-

 

BDP lideri Demirtaş İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in BDP’nin Diyarbakır’da yapılacak mitingi yağmur nedeniyle ertelenmesi kararı sonrası yaptığı ’20 kişiyi de toplayamazlar. Yağmur bahane" açıklamasını eleştirdi. Bakan Şahin’den "Hiçişleri Bakanı" olarak bahseden Demirtaş, "Diyarbakır halkı mesajı almıştır. KCK etkili olmuş mudur göreceğiz" dedi.