Ankara'da CHP'nin MHP kökenli Mansur Yavaş'ı aday göstermesi üzerine bir süredir ÖDP, TKP, Halkevleri ve HDP arasında süren ortak bağımsız Büyükşehir Belediye Başkan Adayı tartışmalarında yeni bir evreye girildi.

HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü eski SHP milletvekili Salman Kaya'nın aday adaylığı için HDP'ye başvurduğunu açıklamıştı. Bunun üzerine Halkevleri ve ÖDP Salman Kaya'yı aday olarak kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Gerekçe olarak da 12 eylül refarandumunda Salman Kaya'nın "evet" demesi ve kendileri gibi "hayır" diyenlerin karşısında yer almasını gösterdiler.

Ortak bağımsız Büyükşehir Belediye Başkan Adayı çıkarılması konusunda ÖDP, TKP ve Halkevleri anlaşırken HDP merkezi kararları gereği seçime "HDP adı ve adayları" ile gireceklerini, bu nedenle "bağımsız aday" çalışmasında yer almayacaklarını ifade etti.

Gelişmeler üzerine HDP süreçten çekilirken ÖDP, TKP ve Halkevleri birlikte bağımsız sol aday çalışmasını sürdürecek.

Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut “HDP ortak sol aday çalışmasından tamamen çekildi mi?” sorusuna  “Ortak aday konusunda diğer bileşenlerden çok farklı düşünmemekle birlikte "bağımsız" olması konusunda çekinceleri var. Önümüzdeki günlerde bu durumu tekrar görüşeceklerini ümit ediyoruz. Daha çalışmanın çok başındayız” diyerek yanıt verdi.

HDP Ankara Seçim komisyonu ise konuyla ilgili kamuoyuna aşağıdaki açıklamayı yaptı:

23 Aralık 2013 günü Halkevleri temsilcisi, HDP'yi ziyaret ederek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili olarak "ortak sol aday" çerçevesinde görüşmek istediklerini bunun için, diğer kurumlarla ön görüşmeler yapacaklarını, daha sonra da ortak toplantı örgütleyeceklerini söylemişlerdir. Daha sonra toplantının 30 Aralık'ta yapılacağı bildirilmiştir.

30 Aralık günü HDP temsilcileri ile ÖDP, Halkevleri ve TKP temsilcileri görüşmeye katılmıştır. Bu somut bilgilerin de gösterdiği üzere ortada bir "süreç" değil, sadece bir davet ve bir toplantı vardır.

Bu toplantıda:

-Toplantının sadece Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını kapsadığı ve ilçelerde veya başka illerde yapılacak herhangi bir ortaklığın olamayacağı ve aday ortaklaştırılması konusunda yöntemin "bağımsız aday seçeneği" dışında olamayacağı ÖDP, TKP ve Halkevleri tarafından ifade edilmiştir.

HDP ise toplantıda:

-Türkiye'nin her yerinde seçime HDP ile girileceğini ancak Ankara'da ortak aday önerisine açık olduğunu belirterek tüm HDP zeminlerinin devrimci, demokrat adaylara, ortak aday olarak açıklanmak üzere, açık olduğunu belirtmiş, sadece Ankara Büyükşehir adaylığında değil diğer bütün zeminlerde "seçim ittifakı" yapılabileceğini belirtmiştir.

Bunun üzerine Halkevleri, ÖDP ve TKP, HDP zemininde ortak bir aday önerisini "asla" desteklemeyeceklerini belirtmiş; bu açıklamalardan sonra toplantı sonlandırılmıştır.

HDP, Sol Sosyalist güçlerin ve Kürt özgürlük hareketinin biraraya geldiği zeminden öte bir ezilenler birliğidir. HDP'yi tek bir siyasi parti gibi düşünmek doğru değildi. HDP Emekçilerin, Alevilerin, Kürtlerin, kadınların, ekoloji mücadelesi verenlerin, LGBT'lerin mücadele zeminlerini geliştirmeyi amaçlayan geniş bir zemindir ve kendisini genişletmeyi sürdürmektedir. Ankara'da ki yerel seçim çalışmasında bu bakış açısı esas alınmıştır. Yerel seçim adaylarının belirlenmesinde kimi yerlerde sandıklar kurarak, gezi direnişi sonrası oluşan forumlarda adaylarını tartıştırarak, halk toplantıları yaparak, toplumsal mücadele zeminlerinin her alanında aday adaylarını belirlemeye çalışmıştır. Bu süreç tamamlanmış değildir. Bu durum söz konusu toplantıda da açıkça ifade edilmiştir. HDP Ankara'nın yerel seçim çalışmasını tüm devrimci, demokrat, yurtsever güçlerle her düzlemde birlikte yürütme iradesine sahiptir.

HDP Ankara Seçim Komisyonu