ANKARA- 12 Eylül darbesi ülkenin dört bir yanında gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle protesto edildi. 

Ankara'da günün ilk eylemi, gün doğmadan, saat 04.00'de yapıldı. Devrimci 78'liler Federasyonu üyeleri mücadelede yaşamını yitiren devrimcilerin fotoğraflarıyla Ankara Radyoevi önünde Demokrasi Nöbeti tuttu. Nöbet sırasında Devrimci 78'liler Federasyonu adına, Ankara 78'liler Derneği Başkanı Kamber Ateş tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ankara'da günün ikinci protesto eylemi yine Ankara Radyoevi önündeydi. Bu seferYeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) üyeleri darbeyi protesto etti. YSGP Ankara İl Eş Sözcüsü Aydın Şimşek tarafından açıklama yapıldı.

12 Eylül Darbecilerini protesto edenlerin bulunduğu günün üçüncü eylemini 78'liler Girişiminin çağrısıyla bir araya gelen örgütler Güvenpark'ta yaptı. Saat 18.30'da gerçekleşen eylemin basın açıklamasını ise Ali Özkan okudu.

12 Eylül darbecilerinin protesto edildiği günün son eylemi, ilk eylemi başlatan Devrimci 78'liler Federasyonunun çağrısıyla yapıldı. Ankara emek ve demokrasi güçlerinin katıldığı eylem ABD Büyükelçiliğine yapılan yürüyüşle başladı. Büyükelçilik önünde kurumlar adına ortak basın açıklamasını Devrimci 78'liler Federasyonu Temsilcisi Kamber Ateş yaptı.

Kamber Ateş şunları kaydetti: "Ülkede bundan 33 yıl önce Amerika'nın 'oursboy'ları ülkemizin sırtına bir deli gömleği giydirdi. Hala bu gömleği çıkaramadık sırtımızdan. Her gelen iktidar 12 Eylül'ün devamcısı oldu. Ülkede 12 Eylül'ü devam ettirdiler. Son on yıldır 12 Eylül ürünü bir iktidar tarafından yönetiliyoruz. Günümüzde 12 Eylül gazıyla, tomasıyla, copuyla, tüm kurum ve kuruluşlarıyla devam ediyor."

12 Eylül ürünü olan iktidarın ülkede barışı tesis etmek yerine savaş tamtamları çaldığını da ifade eden Aktaş, "ABD'nin Ortadoğu'daki çıkarlarının bekçiliğine soyunmuş durumda. Kendi halkına 'Kasımpaşalı' başka ülkelere demokrat ve kurtarıcı pozisyonuna girmesi anlaşılır değildir" dedi.

Ateş'in konuşmasından sonra siyah çelenk elçilik önüne bırakılarak dönüldü. Eyleme katılanlar toplu olarak 12 Eylül Utanç Müzesi'ni ziyaret etti.

Darbenin 33. yıldönümü dolayısıyla, 12 Eylül darbesinden en fazla zarar görenlerden Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko da bir açıklama yaptı. Beko, 12 Eylül faşizminin tek ses, tek renk, tek tip insan formülünü AKP iktidarının sürdürmeye çalıştığını söyledi.

31 Mayıs'dan bu yana toplumsal muhalefet güçlerinin AKP'ye boyun eğmezliğine dikkat çeken Beko, 12 Eylül'le hesaplaşmanın her gün sokaklarda yaşandığını kaydetti.

33 yıldır süren darbenin yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan örgütlerden birisi de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) idi. KESK yaptığı açıklamada, "33 yıllık karanlığa artık son verelim" dedi.

KESK'in açıklaması şöyle devam etti: "Bizler bugün o zindanları dolduranların açtığı yollardan yürüyoruz. Aynı sokaklardan aynı umuda doğru direnmenin kararlılığı, dayanışmanın güzelliği, birlikteliğin gücüyle ilerliyoruz. 12 Eylül 33 yaşında, 33 yıldır iktidarda! 33 yıldır süren bu zorbalığa, zulme ve karanlığa geçmişten aldığımız, gelecek umuduyla çoğalttığımız mücadeleyle son vereceğiz!" (ETHA)