17 Şubat'ta Ankara Merasim sokakta gerçekleşen ve 28 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) örgütü üstlendi.

Saldırıyı internet sitesinden açıklama yaparak sahiplenen örgüt "Eylem TAK kuvvetlerimize bağlı Ölümsüzler Taburu savaşçısı, Kürt halkının yiğit evladı Zınar Raperin (Abdulbaki Sönmez) yoldaş tarafından patlayıcı yüklü aracın patlatılması suretiyle gerçekleşmiştir" denildi.

Eylemi Cizre'de bodrumda katledilen sivil insanlar için yaptıklarını açıklayan örgüt "Bu eylem Cizre'de bodrumlarda hunharca katledilen savunmasız sivil yaralı insanlarımızın intikamı için yapılmıştır" denildi.

Tüm insanlığa başlığı ile yayınlanan metinde "Bugün Kürdistan ve halkımız tarihin gelmiş geçmiş en barbar ve ahlaksız faşist diktatörlüğünün vahşi saldırısı altındadır. Her gün onlarca savunmasız insanımız faşist Erdoğan çeteleri tarafından katledilmektedir. Faşist Erdoğan'ın şantajları karşısında bu insanlık suçuna sessiz kalmak, bu vahşetin ortağı olmak demektir. Bugün Erdoğan ve onun çetesi yaptığımız eylemi çarpıtarak farklı yansıtmaya çalışmaktadır, Kürt halkının her direnişini terörize ederek yeni katliamlara zemin yaratma çabası bir kez daha ortaya çıkmıştır. İlk andan bu yana eylemi farklı gruplara mal ederek, Kürt halkının büyük bedeller ödeyerek elde ettiği kazanımlara karşı DAİŞ eli ile elde edemediğini uluslarası güçleri maniple ederek elde etmeye çalışmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Eylemlerine devam edeceğini belirten TAK, "TAK olarak daha önce de ifade ettik, Kürt halkına yönelecek her türlü saldırının hesabını soracağız. Kürt halkına yaşatılan her acının intikamını misliyle alacağız" dedi.

Eylemi yapan Zınar Raperin'in (Abdulbaki Sönmez) özgeçmişine de yer veren metinde "Zınar Raperin arkadaşımız 1989 yılında Van'ın Gürpınar ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. 2005 yılından beri Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin değişik zeminlerinde yer almıştır. 2011 yılından bu yana ise TAK saflarında Önder Apo'nun ve Kürt halkının fedaisi olarak büyük emekler vermiş bir arkadaşımızdır" diye bahsedildi.

Öte yandan Başbakan Davutoğlu Ankara eylemi sonrasında bu eylemi Suriye'nin kuzeyinden gelen Amudeli Salih Neccar adını taşıyan bir YPG'li savaşçının yaptığını iddia etmişti.