Ankara'da dün barış mitingine yapılan ve 95 kişinin öldüğü, 246 kişinin yaralandığı saldırıya İngiliz basınında geniş yer verildi.

Independent gazetesi saldırıyı "Barış mitinginde cinayet" başlığıyla manşete taşıyor. Gazete, Türkiye'nin başkenti Ankara'da gerçekleşen "terörist bombalı saldırıda" en az 95 kişinin öldüğünü yazıyor. Gazete, henüz saldırının üstlenilmediğini kaydediyor.

Orhan Coşkun'un kaleme aldığı haberde, gazeteye konuşan tanıklar TSİ 10.00 civarında saniyeler içinde art arda iki patlama duyduklarını aktarıyor. Alanda bulunan 37 yaşındaki Serdar adlı görgü tanığı yaşadıklarını "Önce bir patlama duydum ve camlar patladığı için kendimi korumaya çalıştım. Çığlıklar, ağlayanlar vardı... Sonra yanık ceset kokusunu duydum" diyor.

AP haber ajansına konuşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen de "Ankara'nın göbeğinde katliam yaşandı" dedi.

Gazete, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Diyarbakır ve Suruç patlamasıyla ilgili bağlantıya dikkat çektiğini aktarıyor, "Ancak Türkiye tarihindeki en kötü bombalı saldırı diğer ikisini geride bırakıyor" diyor.

'BAKANLAR YUHALANDI, PET ŞİŞE ATILDI’

Saldırının ardından Ankara'daki pek çok insanın Twitter ve diğer sosyal medya hesaplarına erişemediği kaydedilen haberde, erişimin yetkililer tarafından kısıtlanıp kısıtlanmadığı konusunun netleşmediği belirtiliyor ancak daha önce sosyal medyaya erişimin defalarca kısıtlandığı hatırlatılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birlik çağrısına dikkat çekilen haberde sokaktaki hareketliliğin aksini gösterdiği aktarılıyor ve şu ifadelere yer veriliyor:

"Patlamanın ardından öfkeli kalabalıklar alana gelen bakanları yuhaladı ve onlara pet şişe attı."

"Bazı eylemciler Kürtlere yönelik üç saldırıda da devletin parmağı olduğunu ileri sürüyor; Erdoğan ve AKP'yi milliyetçi duyguları kabartmakla suçluyor. Ancak bu suçlama şiddetle reddediliyor."

Gazeteye konuşan ve olay yerine 50 metre uzaklıkta bulunan 21 yaşındaki Tarık adlı öğrenci "Suruç, Diyarbakır ve şimdi de Ankara. Hepsi katil Erdoğan'ın eseri. Sarayını başına yıkacağız" diyor.

Tarık'ın etrafındaki kalabalığın da "Katil Erdoğan" ve ""Katil AKP hesap verecek" sloganlarını attığı aktarılıyor.

SUNDAY TİMES: EN AZ 97 ÖLÜ   

Sunday Times ise ilk sayfasına taşıdığı saldırı haberinde ölü sayısını en az 97 olarak veriyor.

Haberde, seçimlere 3 hafta kala gerçekleşen bu saldırının hükümet ile Kürtler arasındaki tansiyonu yükselteceği belirtiliyor. Dün akşam Ankara ve İstanbul'da hükümet karşıtı eylemler düzenlendiği kaydediliyor.

Gazete, hükümet ile Kürt güçleri arasında barış çağrısı yapmaya gidenlerin kendilerinin bombalı saldırıya hedef olduğunu yazıyor, art arda yapılan iki saldırının da intihar eylemcisi tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Patlamaların ardından saldırıda ölen ve yaralananların yakınlarının alana giriş yapmaya çalıştığı ancak polisin onları durdurduğu kaydediliyor. Adını Dimret olarak veren bir görgü tanığı "Ölü ve yaralıları taşımak için alana girmeye çalıştık ancak polis bize gazla saldırdı" diyor.

Dimret bombanın tam önünde patladığını belirterek "Patlamanın sesi hala kulağımda çınlıyor" diyor.

Gazete, bazı videolarda patlamanın ardından polislerin protestocuları copla dövdüğünün görüldüğünü aktarıyor.

OBSERVER: YAKIN TARİHİN EN ÖLÜMCÜL TERÖR SALDIRISI   

Observer gazetesi ise saldırıyı "Türk barış gösterisinde 90'dan fazla kişi bombalı saldırıda öldü" ifadeleriyle ilk sayfaya taşıyor.

Gazete bunun Türkiye yakın tarihindeki "en ölümcül terör saldırısı" olduğunu vurguluyor.

Constanze Letsch'in kaleme aldığı haberde içlerinde HDP yanlıları ve sendikaların da bulunduğu sol örgütlerin düzenlediği mitinge yapılan saldırının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kınandığı aktarılıyor.

Davutoğlu'nun Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarını işaret ettiği belirtiliyor ancak henüz saldırının hiçbir örgüt tarafından üstlenilmediği de kaydediliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun suçu mitingi düzenleyenlere attığı ifade edilen haberde, Eroğlu'nun "Bu gibi provokatörlere milletin dikkat etmesi lazım. Seçim zamanı milletin huzurunu bozmak isteyenler hep bu tür terörist eylemleri yapıyor. Dolayısıyla milletimizin bu konuda hassas olması lazım diye düşünüyorum. Maksat milletimizin huzurunu bozmaya yöneliktir" sözleri aktarılıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın ise devleti işaret ederek "Bu devletimize, milletimize yapılmış bir saldırı değil, devletimiz tarafından halkımıza yönelik yapılmış bir saldırıdır" sözlerine yer veriliyor (BBC Türkçe)