Barış mitingini düzenleyen ve katılan kurumların temsilcilerinden oluşan Koordinasyon Komitesi'nin çağrısıyla binlerce kişi katliamı lanetlemek ve yaşamını yitirenleri uğurlamak için Sıhhiye Meydanı'nda toplandı.

Sıhhiye Meydanı'ndaki uğurlamadan önce saat 10.00'da katliamın yaşandığı alana karanfil bırakılması polis tarafından engellenirken polis, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP milletvekillerinin de olduğu heyete gaz bombaları ve coplarla saldırdı. Saldırıda yaralananlar oldu.

Kitle daha sonra Sıhhiye Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. 11.00 itibariyle meydanda toplanmaya başlayan kitle "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil Erdoğan", "Faşizme ölüm halka hürriyet" sloganları attı.

LAMİ ÖZGEN: KARANFİLLERİMİZİ KARANFİLLERLE UĞURLAYACAĞIZ

Mitingde KESK Genel Başkanı Lami Özgen dün mitingde okunamayan açıklamayı yaptı.

"Alçakça patlatılan bombalarla 100'ün üzerinde arkadaşımızı yitirdik, anılarını mücadelemizde yaşatacağımızı tüm Türkiye halklarına ilan ediyoruz.

Bu alçaklığa ve savaşa inat, dün düşen karanfillerimizi karanfillerle uğurlayacağız. Türkiye'nin bütün illerinde bütün demokrasi güçleri, halkımızla birlikte anmalar düzenleyecektir. Cenazelerimizin gittiği yer yerde kitlesel anma ve törenler düzenleyeceğiz. Bu ülkenin çocuklarını öldürmeye devam AKP'ye ve Saray'a karşı direncimizi her alanda göstereceğiz.

Kirli savaşa karşı barıştan yana olan halklarımızı 3 günlük yasımıza duyarlı olmaya çağrı yapıyoruz. Ayrıca Pazartesi ve Salı günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak greve gidiyoruz. Savaşa karşı barış talebimizi, faşizme karşı ortak tutumumuzu ifade edeceğiz. Bu bizim arkadaşlarımıza onur borcumuzdur, görevimizdir. Bu yüzden hep beraber mücadele etmeye davet ediyoruz halkımızı. Şu an tek ses ve tek yumruk olmamız gerekir. Hükümetin kendi geleceği için sürdürdüğü faşizan politikalara karşı bir arada dik durduğumuzu hep beraber haykıralım..."

DEMİRTAŞ: FAŞİZMİN KORKTUĞU ŞEYİ SAVUNMAK İÇİN BURAYA GELMİŞLERDİ

Lami Özgen'den sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  "Bugün burada sizler gibi bu meydanda bu ülkenin güzel insanları olacaktı. Hepsinin yüreğinde barış ışığı olacaktı. Faşizmin korktuğu şeyi, barışı savunmak için buraya gelmişlerdi. Ama bizler inadına özgürlük, inadına barış ve inadına mücadele diyeceğiz. Gittiği her yerde yoldaşlarımızın yüz binlerle karşılanması gerekiyor. Gün gelecek elbet, devran dönecek. Ve siz ülke bizim diyerek halka zulüm edenlerden elbet hesabını soracağız. Ankara'nın göbeğinde kuş uçsa haberi olan devlet, katliamı engellemedi, tam tersi önünü açtı.

“BU KATLİAM SURUÇ’UN, DİYARBAKIR’IN DEVAMIDIR”

Bu katliam Suruç'un Diyarbakır'ın devamıdır. Acımızda buluşmak isterdik, yan yana gelmek isterdik. Ama bizi katledenlerle bizi öldürenlerle nasıl birlikte olalım. Bizler ezilenler olarak bu devlet bizim, bu vatan hepimizin diyeceğiz. Aynı anda ayağımızı yere vursak Saray'ın camları titrer, o kadar çok ve kalabalığız biz. İntikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz. 1 Kasım'da hesabını soracağız. Kasım'da diktatörü devirmek bir başkadır diyeceğiz ve onlara bir ders daha vereceğiz. Koruyamadık onları. Affetsinler yoldaşlarımız bizi. Ama biz geride kalanlar arkadaşlarımızın bize bıraktığı yolda yürüyeceğiz, onlara layık olacağız" dedi.

CHP'Lİ MUSA ÇAM: GÜN AKP ZULMÜNE KARŞI BİRLEŞME ZAMANIDIR

CHP Milletvekili Musa Çam ise "Dün evlatlarını kaybeden anneleri, babaları hep birlikte alkışlıyoruz. Onlar ölmediler, fiziksel olarak aramızdan ayrılmış olabilirler ama düşünceleriyle yanımızdalar. Gün birleşme zamanıdır. AKP zulmüne karşı mücadele etme zamanıdır. Faşizme karşı yan yana geleceğiz. İnadına halkların kardeşliği diyeceğiz, inadına barış diyeceğiz. Saray'da oturan diktatör dahil olmak üzere kimse bizim kardeşliğimizi bozamayacak. Acımız büyük ama diktatör şunu bilsin ki hesabını er ya da geç soracağız. O elleri kelepçeli bir şekilde saraydan çıkacak ve cezaevine girecek. Farklı renklerimizle mücadeleye devam edeceğiz. Bizler yoldaşız, faşizme karşı emperyalizme karşı kapitalizme karşı mücadele edeceğimizi bütün CHP milletvekilleri adına ifade ediyorum" dedi. (Evrensel)