Seçim sonuçlarında hile yapıldığı iddiaları halkı ayaklandırdı. Farklı partilerden yurttaşlar parti ayrımı yapmadan dayanışma içerisinde seçim sonuçlarında adalet sağlamak için seferber oldu.

Yurdun çeşitli yerlerinde belirlenen bazı hileler üzerine harekete geçen seçmenler sandık tutanaklarını tek tek bulup sonuçları karşılaştırmaya başladı.

Özellikle Ankara, Ceylanpınar, Üsküdar ve Antalya’da seçmenlerin dayanışması ile tutanaklar tek tek bulunuyor, karşılaştırılıyor ve sonuçların değişeceği belirtiliyor.

Özellikle iddialı adayın oyunun iddiasız partilere yanlışlıkla yazılmış gibi yapıldığının belgelendiği bildiriliyor.

Yapılan çalışmaların ardından 1 Nisan günü Yüksek Seçim Kurulu’na itirazlar yapılması bekleniyor.

Gelen bilgilere göre Ankara’da Mansur Yavaş önde, Üsküdar’da İhsan Özkes aradki farkı 127 oya indirmiş durumda ve eksik tutanaklar aranıyor. Antalya’da ise yapılan çalışmalarda CHP adayının öne geçebileceği belirtiliyor.

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde ise halk seçim sonucunda hile yapıldığı iddiasıyla sokaklara döküldü, eylemler oldu. Ceylanpınar’ın sınırdaki stratejik konumu nedeniyle devlet tarafından sonuçlara operasyon yapıldığı iddia ediliyor.

CHP’nin İstanbul'da az farkla kaybettiği Beyoğlu, Çekmeköy, Küçükçekmece ve Üsküdar seçimlerine itiraz edeceği belirtiliyor.

ANKARA

CHP, 30 Mart seçimlerinde Ankara'da son ana kadar başabaş giden Büyükşehir Belediye Başkanlığı sonuçları için adeta "seferberlik" ilan etti.

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın Twitter üzerinden başlattığı, seçim sonuçlarının kontrol edilmesine ilişkin kampanyaya binlerce kişi yanıt verdi.

Gürsel Tekin'in iddiasına göre iki bin gönüllü, CHP Genel Merkezi'nde, Yüksek Seçim Kurulu'nun Ankara'da açıkladığı sandık sonuçlarını, oy verme işleminin sonunda sandık kurullarının tutuğu tutanaklarla karşılaştırıyor.

"ÇOK SAYIDA TUTARSIZLIK TESPİT EDİLDİ..."

Ankara'daki, sonuçları karşılaştırma seferberliği, bu sabah Yavaş'ın Twitter'da attığı mesaj ile başladı. Yavaş, vatandaşlardan ellerindeki, varsa ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarını, yoksa oy sayım işleminden sonra sandık kurulu tarafından kapılara asılan sonuç tutanaklarının çektikleri fotoğraflarının kendileriyle paylaşılmasını istedi.

Ayrıca yine twitter üzerinden yapılan  sonuçların karşılaştırılmasına ilişkin gönüllü çalışma çağrısına da çok sayıda vatandaş olumlu yanıt verdi.

CHP Genel Merkezi'nde oluşturulan merkezde, YSK seçim sonuç sistemine giren tutanak sonuçları ile, vatandaşların ellerindeki tutanak sonuçları karşılaştırılmaya başlandı.

Mansur Yavaş'ın seçim ekibinde görev yapan, eski Ak Parti milletvekili ve akademisyen Suat Kınıklıoğlu, şimdiye kadar yapılan karşılaştırmalarda çok sayıda tutarsızlık belirlendiğini söyledi.

İTİRAZ İÇİN SON TARİH: SALI 15.00

Tutanaklarda satır kaymaları yapıldığını, bazı yerlerde CHP'nin aldığı oyun diğer partilere yazıldığını anlatan Kınıklıoğlu, "mesela, 3522 nolu sandıkta CHP'nin aldığı 217 oy, tutanağa HDP almış gibi girmiş. Bazı tutanaklarda hiç girmemiş" dedi.

Kınıklıoğlu, seçim sonuçlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'nun son tarih olarak Salı günü 15.00'i açıkladığını da kaydederek, itirazların bu süre içinde, CHP Genel Merkezi ile koordineli olarak, Kurul'a ulaştırılacağını da vurguladı.

"İTİRAZLAR YAPILMAYA BAŞLANDI"

CHP'nin Yüksek Seçim Kurulu'ndaki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu da Hürriyet'e itirazlar konusundaki süreci anlattı. Yakupoğlu, ilçe seçim kurullarına itiraz için son sürenin yarın (salı günü) 15.00'de sona ereceğini söyledi.

İlçe Seçim Kurulu'nun vereceği karar için il seçim kuruluna "bir gün içinde" itiraz hakkı bulunduğunu anlatan Yakupoğlu, "İl seçim kurulunun kararına da, Yüksek Seçim Kurulu'nda itiraz edilebiliyor. Bu itiraz da 3 gün içinde yapılabiliyor. Tüm itirazlar için son süre ise 9 Nisan" dedi.

CEYLANPINAR'DA HİLE İDDİASI SOKAĞA DÖKTÜ!

Seçim sonuçlarının tartışmalı olduğu ilçelerden Ceylanpınar'da AK Parti'nin hile yaptığı iddiası binlerce insanı sokağa döktü. BDP'li seçmenler sert tepki gösterdi.

Yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı Hükümet Konağı önünde seçimlerde hile olduğunu iddia eden BDP'li grup sık sık AKP aleyhine sloganlar attı.

HDP Şanlıufa Milletvekili İbrahim Ayhan yaptığı açıklamada, Ceylanpınar'daki seçimin normal seyrinde saat 16:00'da bitmesinin ardından geçen 20 saate rağmen seçimin resmi sonuçlarının kendilerine açıklanmadığını, partilerinin avukatlarının ve sandık başında görevli müşahitlerinin gözlemleri doğrultusunda birçok hile ile karşılaştıklarını ifade etti.

Tutanakları delil olarak gösteren Ayhan, açık oy kullanıldığı, bazı okullarda yakılmış oy pusulalarının da bulunduğu ve geçersiz olarak tutanaklara işlenen oyların çoğunun BDP'nin olduğunu iddia etti. Ayhan, bununla ilgili Ceylanpınar İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundukları ifade etti.

SEÇİMİN HİLE İLE KAZANILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Konu ile ilgili açılama yapan protestoculardan Nurullah Polat, ''Bizim oylarımız çalındı, seçim henüz devam ederken ve okullardan hiçbir sonuç gelmeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bazı televizyon kanallarına çıkıp seçimi kazandıklarını ilan etti. Seçimin hile ile kazanıldığını düşünüyorum. Hakkımızı almadan buradan dağılmayacağız'' diye tepki gösterdi.