Türkiye 2015 yılında yapılacak genel seçimlere hazırlanırken, yıllardır en önemli tartışma konularından biri olagelen, anti-demokratik bir uygulama olan “yüzde 10’luk seçim barajı”yla ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, bu barajın kaldırılması yönünde yaptıkları başvuruya ilişkin raporların tamamlandığını ve konunun 2-3 hafta içinde genel kurulda görüşülerek karara bağlanacağını söyledi. Eğer, “barajın hak ihlali” olduğu kararı çıkarsa, bu durum, gelecek 2015 seçimlerini de bağlayacak.

2015 SEÇİMLERİNİ DE BAĞLAYACAK

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı, seçim barajının 2-3 hafta içinde genel kurulda görüşülerek karara bağlanacağını açıkladı.

Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin, seçim barajının “hak ihlali” olduğu yönünde karar vermesi durumunda bunun 2015 seçimlerini de bağlayacağını belirtti.

Gazeteci Sarıkaya, Kılıç'a yöönelttiği soruları ve aldığı cevapları köşesine şöyle taşıdı: 

HAİŞİM KILIÇ: HAK İHLALLİ KARARI HEMEN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİNDİR



(...)Başkan Kılıç’a, başvurunun akıbetini sorduğumda şu yanıtı aldım: “Raportör arkadaşlar çalışmalarını tamamladı, raporda önemli tartışmalar var. Konu hassas olduğu için ‘bireysel’de değil de ‘genel kurul’da görüşüp 2-3 hafta içinde karara bağlayacağız.

Sorum bitmedi:

Anayasa Mahkemesi kararları, Anayasa’nın ‘Seçim Kanunu’nda yapılacak değişiklikler bir yıl içinde yapılacak seçimde uygulanmaz’ hükmüne tabi mi?

Kılıç’ın yanıtı net oldu:

Hayır tabi değil, anında uygulanır. Hak ihlali kararı hemen ortadan kaldırılması içindir.

SEÇİM BARAJI : ANTİ-DEMOKRATİK BİR UYGULAMA

Seçim barajı Türkiye’de yıllardır anti demokratik bir uygulama olarak tartışılıyordu.

Halkın oylarıyla seçildikleri halde Meclis’e giremeyen seçilmişler, barajı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin gündemine de taşımıştı.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de Anayasa Mahkemesi’ne seçim barajının iptali için bireysel başvuruda bulunmuştu.