Anayasa komisyonunda, AK Parti ile CHP'liler arasındaki tartışmada tansiyon yükseldi. Masanın üzerine çıkmaya çalışan CHP'li Akif Ekici'yi arkadaşları engelledi.

Nergis Demirkaya'nın Gazeteduvar'da yer alan haberine göre AK Parti’nin 21 maddelik Anayasa Değişikliği teklifinin Komisyon’daki görüşmeleri 7. gününe girdi.

Bağımsız yargıya “tarafsızlık” ibaresinin eklenmesi ve milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasını kabul eden Komisyon, 3. maddeyle görüşmeye başladı. Toplantının başında CHP yöneticileri, son toplantının bitiminde CHP’li Kemal Zeybek’in fenalaştığını ama Meclis’te doktor bulunmadığını belirterek, yaşanabilecek benzer durumlar için tedbir alınmasını istedi. Daha sonra söz alan CHP Milletvekili Muharrem Erkek, söz isteyen milletvekillerinin konuşma hakkının gasp edildiğini, bunun usule aykırı olduğunu söyledi.

Dördüncü kez bu tartışmanın yapıldığını belirten Komisyon Başkanı Mustafa Şentop ise içtüzük hükümleri doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Bu arada CHP Antep Milletvekili Akif Ekici, “Talimat aldım, yaparım diyorsun. Teslim edilmiş bir kişilik görüyorum burada. Bu ülkeyi bu hale getiremezsiniz. Hiç mi vicdanınız yok. Yazıklar olsun size” diye bağırdı. Komisyon Başkanı Şentop ise Ekici’ye “Yasama faaliyetlerini engelliyorsunuz” diye tepki gösterirken, AK Partili milletvekilleri ise “Şov yapma” diye bağırdı. Bu arada Ekici masanın üzerine çıkıp, AK Partili milletvekillerinin üzerine gitmek istedi. Ancak Ekici’yi CHP’li milletvekilleri engelledi.

‘HDP’LİLER ÇIKANA KADAR GÖRÜŞMELER DURDURULSUN’

Komisyon’da tansiyon düştükten sonra önergelere geçildi. HDP’liler, eş başkanların aralarında bulunduğu 12 milletvekilinin tutuklu olduğuna dikkat çekerek, bu şekilde sağlıklı bir yasama faaliyeti sürdürülemeyeceğini ifade ettiler.

Önergede, “Bu durum, anayasanın yasama yetkisini düzenleyen maddeleri ve içtüzük 29. maddesinde yer alan ‘Komisyonda istem sırasına göre söz verilir’ ve 31. Maddesinde yer alan ‘Komisyonda TBMM üyeleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri söz alabilirler’ hükümlerine aykırıdır. Çünkü, tutuklu milletvekillerinin bu görüşmelere katılma talebi bulunmaktadır” diyerek, ‘görüşmeler durdurulsun’ talebinde bulundu.

HDP Milletvekili Mithat Sancar “Önemli bir teklif görüşülürken burada bulunmamaları yasama faaliyetine engeldir. Çıksın eş başkanlar, milletvekilleri gelsin konuşalım. Bu şekilde komisyondan ve Genel Kurul’dan geçer, referanduma götürülürse bu tutuklama hali devam ettiği sürece yapılan değişiklik anayasaya ve demokratik ilkelere aykırı olacaktır” dedi. HDP’nin önergesi oya sunuldu. HDP’nin komisyon üyesi 3 milletvekiline, CHP milletvekili Bülent Tezcan da destek verdi. Önerge 15’e 4 oyla reddedildi.

Anayasa teklifinin maddeleri görüşülürken değişiklik önergesi vermeme kararı alan CHP, komisyon çalışmalarının daha geniş kitlelere ulaşması için bir önerge sundu. CHP’li üyelerin imzasıyla verilen önergede komisyondaki görüşmelerin TRT 3’ten canlı yayınlanması istendi. Önerge oylanarak reddedildi. Ret kararı üzerine CHP’li milletvekilleri “halktan ne kaçırıyorsunuz” diye tepki gösterdi.