HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmelerinde konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın tek partili döneme atıfta bulunduğu açıklamalarını hatırlatan Tan, "100 yıllık İslami fikriyattan ve kırk yıllık mücadeleden gelen arkadaşlarımızın vardıkları nokta bu. Bir de istiklal mahkemelerini kurun eksik kalmasın" dedi.

Tan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Anayasalar keyif olsun diye yapılmaz. Özellikle demokratik ülkelerde anayasalar bir toplumun sorunlarını çözmek için, ihtiyaçlarını karşılamak için, çatışmalı süreçlerde bulunan toplumlardaki gerilimleri azaltmak için, problemlerini çözmek için yapılır.

Allah'ınızı severseniz, bu Anayasa'nın 18 maddesi Türkiye'nin hangi sorununu çözecek? Kürt sorununu çözecek mi? Laik-dindar gerilimini çözecek mi? Adaleti rayına oturtacak mı? Yargı bir şekle girecek mi? Ekonomiye hangi faydaları getirecek? Yerel yönetimlerle ilgili ne söylüyor? Bunun cevabı yok.

Bu, şahsa ısmarlama, ihtiyaca binaen bütün yetkileri bir yerde toplayan, ne olduğu belli olmayan ve dünyada da örneği bulunmayan bir düzenleme. Bakın, 2010 senesinde, "Ölüleri mezardan çıkarıp getirin, oylayın" dediğiniz Anayasa döndü dolaştı, üç yıl sonra, dört yıl sonra feryat figan başımıza bela oldu.

Bu da çok kısa bir müddet sonra tekrar feryat figan değiştirilecek bir düzenleme. İstiklal Mahkemelerini de kurun eksik kalmasın Sayın Bekir Bozdağ, bu değişiklikleri savunurken dedi ki "Atatürk'ün, İnönü'nün yaptıklarını yapıyoruz. Onlar da hem partiliydiler, hem milletvekiliydiler hem de partilerinin genel başkanlarıydılar. Ne oldu, Atatürk'ün, İnönü'nün tarafsızlığına halel mi geldi". Allah'ınızı severseniz, hangi felsefeden bakarsanız bakın; bu savunmanın elle tutulur bir yanı var mı bugünün şartlarında?

100 yıllık İslami fikriyattan ve kırk yıllık mücadeleden gelen arkadaşlarımızın vardıkları nokta bu. Bir de İstiklal Mahkemelerini kurun eksik kalmasın.