İmralı 'ya giden heyette bulunan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, adada konuşulanların detaylarını ilk kez açıkladı. Abdullah Öcalan’la görüşmelerinde 3 BDP’li milletvekilin yanı sıra bir de devlet görevlisinin bulunduğunu söyledi.

BDP'li Tan CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge'ye konuk oldu. İşte Altan Tan'ın açıklamalarının satır başları:

GÖRÜŞME NE KADAR SÜRDÜ?

1,5 saat İmralı'ya ulaşmak sürdü. Görüşmeden önce yaklaşık 2 saat MİT'ten gelecek heyeti bekledik. Hava koşulları nedeniyle helikopterle gelemediler, deniz yolu kullandılar. Bu beklemelerden sonra görüşme yaklaşık 3 saat sürdü.

HEYETİ KİM KARŞILADI?

Heyeti adanın güvenliğinden birinci dereceden sorumlu kişisi olan Albay karşıladı.

Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder'in adadaki güvenlik tedbirlerinde artış olduğunu fark ettiğini de söyledi.

FELAKET OLUR

"Yeni bir dünya, yeni bir Ortadoğu kuruluyor. Türkiye eski paradigmasıyla devam edemez. Türkiye Tanzimat döneminden bu yana 200 yıldır bir süreç yaşıyor. Bu süreç öyle bir noktaya geldi ki, Türkiye ya kendini bu yeni dünya şartlarına göre konuşlandıracak veya bunu yapamazsa büyük bir felaket olacak."

Yeni süreçte yeni anayasanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Tan, "Yeni Türkiye ancak böyle inşa edilebilecek. Türkiye öyle bir noktaya geldik ki artık, bu sorununu ya çözecek, ya çözecek. ‘Olmazsa felaket olur’ dediği, herkes için olur. Ortadoğu’da sorunlarını çözemeyen ülkeler ne hale geldi gördük. Sorunların çözümü noktasında bir kararlılık var. Kendine güven var, olayı anlama var. Burada söylediği şu, ‘Sorunlarımızı çözmenin yolu, burayı demokratik bir ülke haline getirmek’ diyor. Birlikte yaşanacaksa, beraber barış içinde bir ülke olacaksak, bütün demokratik ülkelerin kabul ettiği normlar var; Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, ana dilde eğitim, hak ve özgürlüklere kadar, dünyanın kabul ettiği normlar var" diye konuştu.

Altan Tan, Öcalan’ın bu taleplerin toplumu tahrik etmeden uygun bir dille anlatılması gerektiği konusuna dikkat çektiğini dile getirdi.

1993'TEN BERİ BARIŞ İSTİYOR

Altan Tan, Öcalan'ın sözleriyle ilgili şunları da kaydetti:

"Ben Turgut Özal döneminden beri bunu yapmak istiyorum. 1993'ten beri ateşkesi istiyorum. Ben aynı iradeyi yeni ortaya koymuş değilim. Ben diyaloglar içindeyim.

Gelinen son süreçte birileri Başbakanı yanlış yönlendirdi. KCK tutuklamaları. Bu bir zaman kaybıdır.

Her iki taraf da barışın gelmesi için kararlı. İlk kez bu kadar net.

2-3 HAFTA SONRA DEMİRTAŞ NE AÇIKLAYACAK?

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün söylediği '2-3 hafta içinde açıklama yapılacağı' sözleri üzerine Altan Tan'a Demirtaş ne açıklayacak sorusu soruldu.

İşte Tan'ın bu soruya verdiği yanıt:

 “Sayın Öcalan, bütün bu konuştuklarımız ve daha ötesi, düşündüklerini, planladıklarını ifade eden, 3 konuyu içeren 1 mektup gönderecek. Birinci başlık genel bir değerlendirme, ikinci başlık yol haritası, üçüncü başlıkta demokratik ilkeler..."

1-2 gün içinde İmralı'dan, Abdullah Öcalan'dan bir mektup gelecek. Bu mektubun ardından BDP görüşlerini belirleyecek. Bu süreçte Kandil, Avrupa kendi görüşlerini bildirecek.

Biz de bu değerlendirmeleri İmralı'ya bildireceğiz. Bu süreçte yaşananlar ve alınacak kararlar 2-3 hafta sonra açıklanacak. Süreci uzatmayacağız en geç iki hafta içinde sonuca ulaştıracağız.”

Tan, mektubun, Kandil, Avrupa ve BDP’ye iletileceğini ve sonraki görüşmede gelecek tepkilere göre Öcalan’ın değerlendirme yapacağını dile getirdi. 

ATEŞKES OLACAK MI?

PKK'nin sınır dışına çıkması ve silahların bırakılmasına ilişkin bir takvimin olup olmadığı sorulan Altan Tan, silahlarla ilgili yol haritasını Öcalan'ın mektubunda çizeceğini söyledi ve ekledi:

"Türkiye, demokratikleşirken Kürtler de hissesini alacak. PKK de kademeli olarak çekilecek.

PKK'nin ne karar vereceği PKK'yi ilgilendirir. Öcalan'ın vurguladığı demokratik Türkiye olması gereği. Yollayacağı mektupta detayları izah edecek. Yol haritası yazacağı mektupta belli olacak."