IŞİD'in Şengal'deki saldırı ve katliamının ardından Almanya'da başlayan "Kürtlere yardım edilsin" tartışması "Yeni bir Kürt siyasetine ihtiyaç var"a dönüştü. Koalisyon hükümetinin ortağı SPD'nin Dışişleri Sözcüsü Niels Annen PKK ile görüşülmesini isterken, ana muhalefet partisi Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi ise IŞİD ile savaşan PKK'ye silah verilmesini talep etti.

2 Ağustos 2014 günü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'ye bağlı grupların Irak Kürdistanı'nın Şengal bölgesine saldırmasının ardından Almanya'da başlayan "Kürtlere yardım edilsin ve Êzidiler koruma altına alınsın" tartışması sürüyor. ANF'nin haberine göre; dün Êzidi kurumlarının temsilcileri Berlin'de Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ile görüşmüş ve "Almanya yardımlarını sürdürecek" sözünü almıştı.

Ancak hükümet ve muhalefet partileri artık Almanya'nın yeni bir Kürt politikasına ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. Koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)'nin Dışişleri Sözcüsü Niels Annen IŞİD'in saldırılarına karşı mücadele eden PKK ve PYD ile görüşmesini istedi.

GYSİ: PKK AB'NİN LİSTESİNDEN ÇIKARTILSIN

Federal Meclis'teki ana muhalefet partisi Sol Parti'nin Grup Başkanı Gregor Gysi PKK ve pêşmerge güçlerinin IŞİD'in saldırıları altında bulunan Êzidileri güvenli bir koridor açarak kurtardığını söyledi. TAZ gazetesine konuşan Gysi bu yüzden Kürdistan'da IŞİD ile mücadele eden ve halkları saldırılardan koruyan PKK ve pêşmerge güçlerine Almanya'nın derhal silah yardımından bulunmasını talep etti.

PKK'nin Avrupa Birliği'nin "terörist örgütler" listesinden bir an önce çıkartılması gerektiğini söyleyen Sol Parti'nin önemli isimlerinden Gysi Türkiye'nin IŞİD'e verdiği desteğe ilişkin ise şöyle konuştu: "Türk hükümetine artık topraklarını IŞİD'e açmamasını söylemeliyiz. Erdoğan ülkesine teröristlere müsamaha gösteriyor. Buna karşı tepki göstermeliyiz. Gerekirse Türkiye-Suriye sınırında bulunan Alman askerlerini geri çekmeliyiz."

SAVUNMA BAKANI: KÜRTLERE ASKERİ TEÇHİZAT GÖNDERECEĞİZ

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise Irak Kürdistanı'nı kast ederek "IŞİD ile mücadele Irak'ın kuzeyindeki Kürtlere askeri teçhizat göndermek istiyoruz" dedi. Bu sabah devlet televizyon kanalı ARD'ye konuşan bakan Leyen Irak hükümetinin resmi olarak kendilerinden yardım istediğini hatırlatarak "Askeri teçhizatlar onlara verilecek fakat doğrudan Irak'ın kuzeyine gidecek" diye konuştu.

Gönderilecek askeri teçhizatın yatak, koruma yelekler, motorlu araçlar ve çadırların oluşacağını söyleyen Alman savunma bakanı "Yardım paketlerinin ulaşması konusunda Türkiye'nin yardımcı olabileceğini düşünüyoruz. Örneğin yardımları önce Türkiye'deki bir üsse indirebiliriz" dedi.