Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında devam eden koalisyon görüşmelerinde ilerleme sağlandı.

Görüşmelerde resmi koalisyon müzakereleri uzlaşılan çerçeve metninde Türkiye ile vize serbestisi olmayacağı ve Avrupa Birliği'yle müzakerelerde yeni fasılların açılıp, mevcut fasılların kapatılmayacağı belirtildi.

SPD'nin internet sitesinde yayımlanan çerçeve metnin Türkiye kısmında "Türkiye bizim için çok yönlü ilişkilere sahip olduğumuz önemli bir müttefik ve komşu. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları kötüleşti. Bu nedenle müzakerelerde bir fasıl kapatılmadığı gibi yeni bir fasıl açmayı da istemiyoruz. Türkiye gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize liberalleşmesi olmayacak ve Gümrük Birliği genişletilmeyecek" denildi.

Tarafların resmi koalisyon görüşmelerine geçmeden önce, SPD'nin lider kadrosunun üzerinde uzlaşılan çerçeve konusunda parti üyelerini 21 Ocak'ta yapılacak kongrede ikna etmesi gerekiyor.

Çok sayıda SPD üyesi, Hristiyan Demokrat Parti ile yeniden koalisyona girmenin, 24 Eylül'deki son genel seçimde 1949'dan bu yana en kötü sonucu alan partiyi daha da zayıflatacağından kaygılanıyor.

SPD'nin gençlik kolları başkanı Kevin Kuehnert, parti delegelerini koalisyona karşı oy kullanmaya ikna etmek için bir ülke turuna çıkacağını söylemişti.

MERKEL: ALMANYA VE AVRUPA İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ

SPD lideri Martin Schulz ise parti liderlerinin oybirliğiyle çerçeve üzerinde uzlaştığını söyledi ve delegelerinden Başbakan Merkel ile koalisyon görüşmelerine devam etme yetkisi isteyeceklerini söyledi.

Merkel de "Partimize istikrarlı bir hükümet kurmak için görüşmelere başlamayı tavsiye ediyoruz" diye konuştu. Ayrıca, kurmaya çalıştığı hükümetin Avrupa'da yeni bir başlangıç için çalışacağını belirterek ekledi:

"Dünya bizleri beklemiyor, Avrupa'da yeni bir başlangıca ihtiyacımız var. Avrupa için yeni bir başlangıç, Almanya için de yeni bir başlangıç..."

Merkel 24 Eylül'deki son genel seçim öncesi iki dönem ülkeyi SPD ile kurduğu "büyük koalisyon" ile yönetmişti.

Kaynak: BBC