Alman hükümeti Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrısı yaptı. Alman hükümeti, Ankara’yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kararlarını uygulamaya çağırdı.

Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer aynı zamanda Avrupa Konseyi başkanlığı yapan Alman hükümetine, Demirtaş’a yönelik AİHM kararının uygulanması için hangi somut adımları atacağını sordu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Miguel Berger verdiği yanıtta, AİHM kararına değinerek, Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir şekilde, siyasi sebeplerden dolayı tutuklu bulunduğunu yineledi.

Miguel Berger, Türkiye'yi Demirtaş’ı derhal serbest bırakmaya çağırdı ve Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamasını sağlamak için Avrupa Konseyi organlarında çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Helin Evrim Sommer “Hem uluslararası sözleşmeleri imzalayıp hem de AİHM kararlarını tanımamak en hafif tabirle tüm Avrupa ile alay etmektir. Bu küçük düşürülme kabul edilemez. Alman hükümetinin Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutukluluğunu kabullenmesi ve Türk hükümetinden derhal serbest bırakılmasını talep etmesi memnuniyet vericidir; fakat yetersizdir. Bu tür açıklamaların somut önlemlerle desteklenmediği sürece sonuçsuz kaldığı bilinmektedir. Bu nedenle federal hükümetin amasız ve fakatsız ve beklemeksizin somut bazı uygulamaları devreye koyması zorunludur” dedi.

Kaynak: Evrensel