Türkiye'de biri Alman vatandaşı altı insan hakları aktivistinin Büyükada'da gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından  Almanya ile Türkiye arasındaki kriz tırmanmaya devam ediyor

Almanya'nın Türkiye politikasında istikamet değiştirmesine bağlı olarak NATO müttefikine yapılan silah ihracatının da yeniden değerlendirileceği açıklandı. Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü Türkiye'ye silah satış izni için yapılan başvuruların incelemeye alındığını söyledi.

Ekonomi Bakanlığı'nın açıklamasında 'silah ihracatında öncelikle insan haklarının durumu göze alınarak değerlendirme yapılacağı ve bu kriterin Türkiye'ye de uygulanacağı' belirtildi.

'Bild' gazetesinin bir haberinde Türkiye ile Almanya arasındaki savunmayla ilgili mevcut projelerin askıya alınacağı bildirilmişti.

Öte yandan Alman gazetesi Bild gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Alman hükümeti NATO müttefiki Türkiye ile savunma projelerini de askıya aldı. Kararın devam eden ve gelecekte planlanan projeleri içerdiği bildirildi.

Haberde iki NATO müttefiki arasındaki gerginliğin tırmanmasının Alman tarafının kararında etkili olduğu ifade edildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel perşembe günü Türkiye ile ilişkilerde gösterilen sabrın sonuna gelindiğini belirtmiş, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirilmesi ve kredi garantilerinin ve AB mali yardımlarının gözden geçirilmesi gibi önlemler açıklamıştı.

Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries ise, Türkiye'de faaliyet gösteren Alman firmalarında meydana gelebilecek tüm anlaşmazlık ve haksızlıklara karşı denetimlerini sürdürdüğünü ve olası bir durum da firmaların en büyük savunucusu olacağını söyledi.

Türkiye'deki var olan iklimin yatırımcılar açısından 'oldukça zor' olduğunu dile getiren Zypries, İngiliz-Alman ticaret birliği BGA'nın 'Eğer Almanya, Türkiye'ye karşı yaptırım uygularsa, ihracat hacminde de büyük bir düşüş yaşanır' sözlerini hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Almanya'nın Türkiye'yi ekonomik olarak tehdit ettiğini söyleyerek Türkiye'nin karşılık vereceğini belirtmişti.