Ankara katliamı Almanya’nın birçok kentinde protesto edildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 4 bini aşkın kişi Ankara katliamını protesto etti.

NAV-DEM Berlin, Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı ile kısa sürede 4 bini aşkın kişi Ankara katliamını protesto etmek için Hermannplatz’da bir araya geldi. Saat 15:00’da başlayan eylemi HDP Berlin, Kürdistan Dayanışma Komitesi, Berlin Alevi Toplumu, AGİF, ATİK, DİDF, ÖDP, AABF, SDP, KYKP, ADHF, Antifa, Arab ve Die Linke milletvekili Hakan Taş tarafından desteklendi.

Katliamda yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan protesto eyleminde kurum temsilcileri 9 Ekim uluslararası komplo ve bugün gerçekleşen katliamı kınayan konuşmalar yapıldı.

“Abdullah Öcalan’a izolasyon, barışa izolasyondur” pankartı arkasında yürüyen kitle, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın bugün basın açıklamasında söylediği, “Bu devletin birliğine yapılmış bir saldırı değil, devlet tarafından halka yapılmış bir saldırıdır”, “Mafyalaşmış, katilleşmiş ve bunu seri katil gibi uygulayan bir devlet ile karşı karşıyayız” gibi sözleri Almanca ve İngilizce’ye döviz olarak taşındı.

Eyleme Alman basını da yoğun ilgi gösterdi.

Oranien Meydanı’nda ise yapılan miting ardından eylem sona erdi.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde Hannover HDP bileşenleri, Alman anti-faşist gruplar siyasi partilerin de aralarında bulunduğu iki bin kişi Ankara katliamını kınadı. Hannover Tren Garı önünden başlayan yürüyüş şehir merkezinin en kalabalık yerinden geçerek Steintor meydanında miting halinde devam etti. Katılımcılar Almanca “Katil AKP”, “Katil Erdoğan” sloganıyla şehir merkezinde yürüdü.

Mitingde FKE adına Yılmaz Kaba, Sol Parti adına eski federal milletvekili Heidrun Dietrich ve Hannover NAV-DEM adına Hüseyin Ataoglan birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, ‘9 Ekim komplosu’ ve Ankara katliamının kınandı.

FREIBURG

Freiburg kentinde de yüzlerce kişi belediye önünde bir araya gelerek, kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Offenburg, Kehl, Lahr, Müllhem’den yüzlerce kişi katıldı.

Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği eyleme Freiburg Alevi Kültür Merkezi, Freiburg Alevi Kültür Dergahı, Kürt Kadın Hareketi, Lahr Kürt Kültür Derneği ve Ciwanen Azad üyeleri de katıldı.

STUTTGART

Stuttgart kendinde de Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi (ABDEM) ile Demokratik Güç Birliği’nin çağrısı ile binler Stuttgart Schlossplatz’da bir araya geldi.

Katliamda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda, “AKP faşizmi ve Erdoğan halklarımızın barış ve demokrasi talebini kanla bastırma uğraşını yoğunlaştırmaktadır. Haziran seçimleri sonrası yüzlerce günahsız çocuk, kadın, genç, yaşlı, sivillerin hayatına mal olmuştur” denildi.

Die Linke Milletvekili Heike Hänsel da mitinge yaptığı konuşmada, geçen hafta HDP’nin dayanışma gecesinde büyük bir coşku olduğunu söyledi. Bugün Ankara’dan yapılan bu katliamın kendisini çok ettiğini belirten Hänsel “Gecen hafta HDP'nin dayanışma gecesinde büyük bir coşku vardı. Bugün Ankara'dan yapılan bu katliam beni şok etti. Bu katliamın arkasındakiler derhal ortaya çıkarılmalı ve HDP'nin üzerindeki baskılar kalkmalı. Demokratik bir seçim uygulanmalı” diyerek AKP hükümetine Saray savaşından vaz geçmesi çağrısı yaptı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde Ankara'daki katliam kitlesel bir yürüyüş ile protesto edildi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) düzenlediği yürüyüşe tüm HDP ve PYD bileşenleri ile birçok dost çevreleri de katıldı. Binlerce kişi Hachmannplatz’dan başlayarak Dammtor’a kadar yaklaşık bir saat yürüdü.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı eylem sırasında DKTM adına konuşan Yavuz Fersoğlu, Ankara’daki mitingi organize eden kurumlar ve amaçları hakkında bilgi verdikten sonra, “Türk devleti bütün Kürdistan’da bir topyekün savaş yürüterek Silvan'da, Cizre'de, Silopi'de, Suruç ve benzeri yerlerdeki saldırılarıyla ülkeyi bir iç savaşa sürüklemek istiyor. Bugün bu savaşı Ankara'ya taşıyan Erdoğan bu politikası ile bütün Türkiye'yi bir savaş alanına çevirmek istiyor. Bu şekilde bir ülke idare edilemez. Erdoğan ve çevresi barıştan rahatsızlar” dedi.

Demokratik Güç Birliği adına konuşan Abidin Ertaş, seçimi kaybeden AKP saldırgan bir tutum içine girdiği, bununla devrimci kesimlerin birleşmesini engellemek istediğini söyledi. Abidin konuşmasının devamında, “Faşist Türk devleti saldırılarını Roboski, Amed ve Suruç'tan sonra faşizmin başkenti Ankara'ya taşımıştır ve bu saldırıların baş sorumlusudur. Faşist T.C. devleti direkt veya DAİŞ, Osmanlı Ocakları gibi oluşumları destekleyerek saldırılarını sürdürmektedir. Devrimci güçlerin birleşmesini hiçbir şekilde engelleyemeyecektir” dedi

Hamburg Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir de yaptığı konuşmada, “PKK’nin tek taraflı bir ateşkes yapmak istediği ve bunu açıklayacağı haberleri çıkınca Ankara'daki saldırı gerçekleşiyor. Bu bir tesadüf olamaz. Artık Alman devletinin de Erdoğan’ın savaş istediğini ve ülkeyi bir iç savaşa sürüklemek istediğini görmesi gerekir. Kimin gerçek terörist olduğu ortadadır. Gerçek terörist Erdoğan’dır, PKK değildir” diyerek Almanya'nın barış için çaba göstermesini istedi.

Alman basının da yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş sırasında birçok dost ve kurum adına konuşanlar, Ankara'daki katliamı kınadıktan sonra “PKK’nin tek taraflı bir ateşkes ilan edeceğinin duyulmasının hemen akabinde Ankara'daki saldırının gelmesi suçlunun TC devletinin olduğunu ele vermektedir” dediler.

MÜNİH

Münih’teki katliam protestosu ise Stachus’ta yapıldı. Eyleme HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker, Türkiyeli sol devrimci, demokrat güçlerin yanı sıra Alman sol örgütleri de destek verdi.

Bir dakikalık saygı duruşundan sonra NAV-DEM’in bildirisi okundu. Ardından da HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker bir konuşma yaptı. Geçen Haziran seçimlerinde Türkiye’de halklar nezdinde ciddi bir düzine karşı duruş sergilendiğini söyleyen Öker, “Bir araya gelindi, birliktelik sağlandı. Siyasi olarak hiç beklenmeyen bir kenetlenme gerçekleşti. Bunu hazmedemeyen devlet toplumsal muhalefete bu tür provokasyonlarla cevap veriyor. Yani bu bir devlet katliamıdır, hepimizin yüreği sızlıyor ama ne yapılırsa yapılsın katliamlarla halkı teslim alamazlar” dedi.

MÜNSTER

Münster’de de Ankara katliamı bir yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşte “Katil AKP”, “Katil Erdoğan”, “Biji HDP”, “Biji Serok Apo” sloganlarıyla Türk konsolosluğuna yürüyen kitle eylemini açıklama ardından bitirdi. (ANF)