IŞİD'in 2 Ağustos'ta Şengal'de yaşayan Êzidilere saldırması ve katliamlara girişmesi sonrasında PKK’lilerin bölgeye giderek on binlerce Êzidi'nin can güvenliğini sağlaması üzerine, uluslararası arenada PKK’ye yönelik başlayan tartışmalar sürüyor.

Federal hükümet IŞİD’e karşı savaşan Federal Kürdistan yönetimine silah yardımını gündemine alırken siyasi gözlemciler ve gazeteciler bir süredir Almanya’da 1993 yılından bu yana süren PKK yasağının kaldırılması gerektiğini belirtiyorlar.

Almanya'nın önde gelen günlük gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) PKK yasağını bugünkü sayfalarına taşıdı.

PKK yasağının kaldırılması ve AB’nin “terörist örgütler” listesinden çıkartılması konusunun son dönemlerde artık yüksek sesle dile getirildiğini yazan gazeteye konuşan hükümet partileri ile muhalefet partilerinin milletvekilleri “PKK’ye yönelik yeni bir tanımlama yapılmalı” diye konuştular.

‘PKK YAKINDAN TAKİP EDİLSİN’

Hükümet ortağı SPD’nin Grup Başkanı Yardımcısı Rolf Mützenich “PKK yönetimi ile Türk hükümeti arasında süren görüşmeler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kürt adayının aldığı başarıyla birlikte PKK’ye de yeni bir şans verilmeli” dedi.

Yasağın kalkmasının ardından PKK’nin şiddetten arınıp arınmadığı konusunda PKK’nin gözlem altına alınmasını isteyen Mützenich AB’nin bir an önce ISİD’i “terörist örgütler” listesine dahil edilmesini talep etti.

“PKK artık terörist bir örgüt değil” diye konuşan SPD milletvekili Sönke Rix ise Alman güvenlik birimlerinin PKK’yi yeniden değerlendirmesini istedi.

Benzer bir çağrı Yeşiller Partisi Grup Başkan Yardımcısı Frithjof Schmidt’ten de geldi.

FAZ’a konuşan Yeşiller Grubundan bir başka parlamenter Konstantin von Notz ise son 10 yılda çok şeyin değiştiğini belirterek bu tartışmalarının kökeninde PKK’ye silah gönderilmesine yeşil ışığın yakılmasının yattığını iddia etti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: YASAK SÜRECEK

Ancak bu tartışmalara rağmen gazeteye konuşan İçişleri Bakanlığı sözcüsü PKK’nin yeniden değerlendirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Sözcünün açıklaması şöyle: “PKK yasağının kalkmasına yönelik hiçbir temel değişlik yoktur. İç güvenlikten dolayı yasak devam edecektir.”

1 Eylül Pazar günü Federal Meclis’te yapılacak oturum öncesi hükümetin hazırladığı Federe Kürdistan Yönetimi’ne silah gönderilmesini öngören tasarıda ise şu ifadenin yer aldığı öğrenildi: “PKK’ye silah gönderilmesi söz konusu olmayacak.”

İLK SİNYALİ GABRİEL VERMİŞTİ

Şengal’de trajedi ve katliamın dünya medyasında yer almasının ardından 12 Ağustos günü Almanya’daki Êzidi kurumlarının temsilcileri Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'le görüşmüştü. Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında ANF’nin yönelttiği "Binlerce Êzidiyi kurtaran PKK'ye yönelik Almanya'da yasak sürecek mi?" sorusuna SPD lideri Gabriel şu yanıtı vermişti:

"PKK geçmişte öyle hareketlerde bulundu ki onu yasaklamak zorunda kaldık, başka bir seçeneğimiz yoktu. PKK kendisini gözden geçirirse, geçmişte yaptıklarıyla arasına mesafe koyarsa biz de ona yönelik uyguladığımız yasağı tartışabiliriz." (ANF)