Al Babacan, Fath Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek programında soruları yanıtladı

Babacan, Altaylı'nın Alevi ve Kürt meselesi sorusuna yanıt vererek şunları söyledi:

"Her bir vatandaşı kendisini tanımladığı şekilde kabul edeceğiz. Özellikle Aleviler kendilerini nasıl tanımlıyorsa devletin görevi buna sayğı duymak. 

Kürt sorununda temel kriter asli unsur. Bu ülkenin asli unsurları. Ortak bir Türkiye geleceği tasavvuruyla bu ülkenin birliğini bütünlüğünü sağlayabiliriz. Terörle mücadele sadecesilahla mücadele değildir. Terör sorununu çözeceksek bölgedeki herkesle konuşacağız. Bugünkü şartlarda böyle bir örgütün olmaması gerekir.O argümanları ortadan kaldırmak gerekir"

Babacan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

FATİH ALTAYLI: Uzun zamandır son derece sesizd. Herkes 'sessiz ve derinden mi gidiyor?' diyordu. Ali Babacan AK Part'den istfasının ardından bir daha kendisinden doğrudan haber alabilen olmadı. Etrafından bilgi parçaları sızdı. Biz de 'Ali Bey konuşmadan siyaset olmaz' dedik. O da 'Günü geldiğnde' ded. Partsinin kuruluşu nasıl olacak? Neler oldu? Onu konuşacağız. AK Part'den istfa ettiniz. AK Part'yle özdeşleşmş ismlerden biriydiniz. Oldukça da başarılı bakanlık dönem geçirdiniz. Kısa br zaman parlamento dışında kaldınız. Bir süre sonra AK Part'den ayrıldınız? Neden ayrıldınız?

ALİ BABACAN: Aslında bir süreç. Birdenbire verilmş bir karar değil. 2001 ekonomik krizinden sonra yeni bir siyasi hareketin gereklilğine karar vermiştk, AK Part'yi kurduk. Kuruluşta önemli prensipler, değerler vardı. Önce insan diyorduk. İnsan haklarına önem veriyorduk. Türkye'de demokrasinin  işlemediğinden şikayet ediyorduk. Bu değerler yenden canlandırmak için yeni bir siyaset olarak AK Part çıktı. Daha sonra farklar oluşmaya başladı. 2011-2012'de başlayan, 3013 yılında başlangıç değerler ve lkeler arasında farklılıklar oluştu. Hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokras diyorsak bunlar evrensel ilkeler. Bunların zaman çersnde örselenmesi hepimiz rahatsız ettk. Baktık ki düzelme olmuyor.

ALTAYLI: Part içinde kalıp, mücadele etseydiniz...

BABACAN: 2019'a kadar ciddi mücadelemiz oldu. Yola çıkarken ilkeler önce şeaflık, hesap verebilirlik, yernden yönetm anlayışı. Kurumların güçlü, itbarlı olması. Kural bazlı yönetim.

"SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ BENİM AYRILMAMI İSTEMEDİ"

BABACAN: Sadece değerlerde değil ilkelerde de sapma meydana geldi. Türkye'de her alanda sorunlar büyüdü. Neredeyse ülkenin karanlık tünele girdiğini gördük. Üzermizde ciddi sorumluluk hissettik.

ALTAYLI: Çoğul konuşuyorsunuz

BABACAN: Arkadaşlarımızın bir kısmı erken zamanda sistem dışına çıktılar.

ALTAYLI: Partiden dışlandığınızı hissettiniz mi? Bütün buna rağmen parti bağrına basıyor muydu sizi?

BABACAN: Sayın Cumhurbaşkanımız benim ayrılmamı istemedi. Bir toplumsal ve ahlaki sorumluluk olarak bunu hissettik. Türkye'nin başarılı dönemlerinde bir miktar katkısı olarak insanlar olarak içnde bulunduğumuz durum biz üzdü. Bu problemler çözmek için yen bir iddayla ortaya çıkmak.

"O DÖNEM GÜNAHLARIYLA
SEVAPLARIYLA BİZE AİTTİR"

BABACAN: Bir süre mevcut düzene zarar veririz korkusuyla hareket ettik. Bunun vebalinden korktuk. Vicdan teraz öyle bir değişit ki, hiçibr şey yapmazsak bunu vebal ağır bastı. Bize derlerd ki, 'bütün problemler görüyordunuz, niye bir şey yapmadınız, geri durdunuz'. Bu büyük bir vebaldi açıkçası.

ALTAYLI: Size yöneltilen en büyük suçlamalardan biri, 'AK Part tren bu yönde giderken o da içindeydi. En etkili ve işin içnde olan bakanlardan bir tanesiydi'. Hiç mi sorumluluğunuz yok.

BABACAN: Sorumlu olduğumuz dönemdek sorumluluktan kaçamayız. Günahıyla sevabıyla bizim içimizde olduğu dönem. Türkye'de parti disiplini ile parti içi demokrasi arasında ciddi ikilem söz konusu. Parti içi demokrasi, öz eleştri mekanizmaları çalıştırılmayabiliyor. Siyasi Partler Yasası'nda mutlaka parti içi özeleştiri, demokrasiyi işletecek bazı mekanizmaları, süreçler mecbur hale getirmek. Bu kültürün değişmesi lazım.

ALTAYLI: AK Part'nin kuruluş yıllarında çok kuvvetl istişare mekanizması vardı. Her şey konuşuluyordu. Başlangıçta böyle bir dönem yaşandı.

BABACAN: İlk parti grubu tam bir istşare müessesesiydi. Her şey rahatça konuşulabilirdi. O dönemde çok kritik konularda istşare ile sıhhatli kararlar alındı.

"ANAYASA KAMPANYASINA 'BEN BUNU
SAVUNAMAM' DEDİM"

ALTAYLI: Cumhurbaşkanlığı referandumu sırasında bir anda geri çekildiniz. Mitinglerde sizi pek göremedk. Orada şöyle izlenim edindik, sanki yeni sisteme inanmıyor gibi. O günden beri buharlaştınız. Ortalıkta Ail Babacan yok. Ta ki geçen sene siyasi hareket var gib hissedilmeye başlandı. Yine de istifa etmediniz. O arada ne yaptınız?

BABACAN: 2007 Anayasa oylaması olağanüstü şartlarda yapıldı. Anayasa değişikliği rahat tartışılamadı. Parti içnde ve Mecls'te de rahat tartışılamadı. O dönemde benden kampanyaya katılmam istedi, ben 'bunu savunamam' dedim. O dönemde ben AK Parti milletvekiliydim. Daha sonra Başkanlık sistemiyle ilk seçmlere gidildi. Başkanlık sistemiyle nasıl yürütülecek Türkye? Bu sistem gerçekten yönetlecek bir sistem mi, yoksa problemler üretecek mi? Sistem baktık ki ekonomk krizlerle anılmaya başlandı. O günkü kampanyaların en öneml söylemi 'yeni sistem gelecek koalisyon kalkacak' deniyordu. Şimdi ittfaklar konuşuluyor. Bakanlıktan ayrıldım, milletvekillği döneminde yurtdışında pekçok toplantılara katıldım. 30 kadar ülkeye gittim. Tek şartım basına kapalı olmak şartıydı. Şu anda çözüm yoluna giren br konu hemen hemen yok gib. Yenden gelecek vizyonu, her alanda düşünülmüş stratejler, gelecek planlaması artık elzem.

"SON DÖRT YILDA İNSANLARI DİNLEME FIRSATIM OLDU"

ALTAYLI: Bu ekonomk programlara inanmıyor musunuz?

BABACAN: Doğrusu karşılığı yok. Bunun arkasındak teknk, perspektf ve güven maalesef yok. Türkye'ye öngörülebilirlik getirmekten uzak.

ALTAYLI: Toplantılar yaptınız. Al Babacan olarak Türk ve dünya ekonoms mahyetnde myd?

BABACAN: Tab tab. Çn'e gttm, Ortadoğu'da Duha'da olsun, Ortadoğu jeopoltğn anlattım. Avrupa'nın NATO'nun geleceğ başlıklı konularda görüşlerm anlattım. Küresel fnans sstemyle lgl G-20'ye rapor hazırladık. Küresel fnans sstemyle lgl en çok tecrübel smlerden oluşan br gruptu. Br sonrak ekonomk krz önlemek çn bugünden neler yapılır, görüşlermz, önerlermz hazırladık. Küresel perspekten dünya br daha krze grmesn, daha y kalkınsın dye düşüncelermz G-20'ye sunduk. Görüşlermzden bazı önerler lderler kararı olarak geçt. 13 yıl boyunca günde 2-3 saat uykuyla çok yoğun dönem geçrmştk. Son 4 yıl nsanları dnlemek çn çok çok y fırsat oldu. Hem küresel hem de Türkye'de yerel anlamında. "

ABDULLAH BEY TÜRKİYE ADINA DOĞRU ŞEYLERİ ONAYLADI"

ALTAYLI: Abdullah Gül Türkiye'de 2002 yılında Başbakanlık koltuğuna oturdu. Sonra Tayyip Bey, yenden seçilme hakkını elde edince ayrıldı. Uzun süre Dışişler Bakanı yaptı. Ardından Tayyp Bey'in 'kardeşm Abdullah Gül' demesiyle Cumhurbaşkanı adayı oldu. 367 meselesne takıldı. Ardından 'Ben yne adayım' ded Cumhurbaşkanı oldu. AK Part'nn bütün kararlarını onaylayan kşyd. Hem eleştri hem destek aldı. Daha sonra da muhalf noktada görülmeye başladı. Gül'ün bu part çnde szn yanınızdak yer nedr? Abdullah Bey garantcdr derler. Ben buna pek katılmam. Saadet Parts'nde Erbakan'a karşıydı. Bu kez Abdullah Bey hep krckl tavır çersnde. Herkes dyor k, Al Babacan'ın arkasında Abdullah Gül var. Kends çıkamadığı çn Al Babacan'ı çıkardı. Abdullah Gül bu partnn neresnde? BABACAN: Abdullah Bey Cumhurbaşkanlığı'nda Mecls'ten gelenler büyük ölçüde onaylamıştır. Ancak pekçoğunu onaylamadan önce uyarmıştır. Önleyc şeklde kanunların bell çerçevede gelmesn sağlamıştır. Bunu düzeltmekte karar var. Türkye adına doğru şeylern yapılmasına uygun davrandı.

"ABDULLAH BEY BİZE DENEYİMLERİYLE DESTEK VERİYOR"

BABACAN: Abdullah Bey'le bzm kaygılarımız aynı. Ancak Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrıldıktan sonra 'Ben artık aktf syasette yokum' ded. 'Bundan sonra yenden br partde olmam' ded.

ALTAYLI: Daha sonra Mllet İttfakı'nın adayı olma noktasında br açık kapı poltkası vardı.

BABACAN: Herkes mutabık olsaydı 'böyle br talep var, kaçamam' dye fade etmşt. Kends bzm çalışmalarımıza destek veryor. Ayda br k defa oturuyoruz. Kends bze destek veryor. Bze dışarıdan blg ve tecrübesyle destek veryor. Bz de bundan memnunuz. Ancak nha kararları bz veryoruz. ALTAYLI: Abdullah Bey'n part çnde görev alma, Cumhurbaşkanı olmak gb br durumu yok mu?

BABACAN: Hayır, hayır. Ben kendsne söyledm. 'Bu şte olacaksınız başımızda sz olacaksınız' dedm. 'Hayır' ded 'bu ş sz yapacaksınız' ded. Bz partmz farklı kesmlern üzernde ttfak kurulacağı br çzgy oluşturmak amacında. Farklı syas görüşlerden gelen nsanların uygulanablecek ve gerçekç olan yen br Türkye tasarımı. Bu ana akım syas br çalışma olacak.

"SAYIN GÜL İLE EN BAŞINDA NET KONUŞTUK, KAVİLLEŞTİK"

BABACAN: İddalı olarak ortaya çıkacak partnn her konuda net görüşü olması lazım. Bzm ne ttfak derdmz ne de ortak aday derdmz var. Amacımız çalıştıklarımızı nhayetnde uygulamak. Halkın en çok teveccüh ettğ syas part olmak.

ALTAYLI: Bu part Abdullah Gül çn kurulmuş br part değl. Abdullah Gül br syas büyük, br ağabey...

BABACAN: O kadar. O konuda baştan çok açık net konuştuk. Baştan aktleştk, öyle başladık. Aks halde kafa karıştırır. Br şey gösterp de sonradan başka br şey sunamayız. Halkımıza karşı açık, dürüst, şeaf olmak zorundayız. Bzm çok sayıda nsanla temasımız var. Tek tek çok sayıda nsanla görüştüm. Br syas part kurulurken neler yaşanmış, başa neler gelmş, olumlu, olumsuz ne tür tecrübeler var bunlardan stfade etmemz lazım k, esk hataları yenden yapmamak çn. Bazen oturuyoruz, 3 saat sohbet. Öyle br laf söylüyorlar k, 'çok öneml' dyoruz. Hala syas tbarını koruyan br sürü kşyle görüşüyoruz.

ALTAYLI: Sz asla kavga etmeyeceksnz.

BABACAN: Sataşma olursa cevabını verrz. İş üretmeye hazırız, laf üreten olacağız. Bakın son 10 gün ney tartışılıyor. Memleketn yakıcı sorunlar var ve bunlar büyüyor. Biz çözüm üretmek çn burada olacağız.

ALTAYLI: AK Part'nn çnde yer almış kşlerden sayın Ahmet Davutoğlu. Siz onun kabnesnde yer aldınız. Çalışma arkadışınız. Syaset lafları çıktığında beraber tatlde fotoğraflandınız. Herkes 'galba beraber hareket edecekler'. Nye beraber olamadınız sayın Davutoğlu le? Yoksa Ahmet Bey'n egosu fazladır braz. O ego mu sz rahatsız ett?

BABACAN: Ben Dışşler Bakanı ken Ahmet Bey danışmandı. Defalarca benm heyetmde programlar yaptık. Gelen msafrler beraber karşıladık. Daha sonra o Başbakan oldu ben Başbakan Yardımcısı oldum. Birbirimizi çok iyi tanıyan. Siyasette neyi hedefliyoruz, yöntem, üslup çok önemli. Öncelkle bu işin tamamen kadro hareket olmasını istyoruz. Omuz omuza verdk yüzlerce nsanla çalışıyoruz. Bu çalışmaların sonucunda ortak kurul oluşacak. Bazı arkadaşlar syasetn çersnde yer almak styorlarsa karşılıklı mutabakat olursa devam edecekler. Bugüne kadar bir tane il başkanı belirlemedik. Ortak kararla il başkanlarının belirlenmesi lazım. Ahmet Bey daha önce başladı çalışmaya. Belli metod ve önceliklerle başlattı.

ALTAYLI: Ahmet Bey size birlikte çalışma teklifinde bulunmuş, doğru mu?

BABACAN: Beraber çalışma teklifinde bulundu. İl başkanlarını belirlemşti. Düzenli toplantılar yapıyordu. Önemli olan parti içi demokrasinin işliyor olması. Ortak akılla başlaması. Bütün çalışmalara beyaz sayfalarla başlıyoruz.

"GENÇLERLE GÖRÜŞTÜM 'BOĞULMA HİSSİ YAŞIYORUZ' DEDİLER

ALTAYLI: Hiçbir ön kabul yok.

BABACAN: Ama ilkeler var. Önce insan diyeceğiz mesela. İnsanı merkez almayan hiçbir siyasi hareketin o ülkenin insanlarına menfaat olmaz. İnsan hakları, temel hak ve özgürlükler bir esas. Türkye'de bugün cddi ifade özgürlüğü problem var. Genç arkadaşlarla buluştuk. Türkiye'de ünversite sınavlarında ilk bine giren 10 öğrenciyle oturduk. 'En büyük problem olarak ney görüyorsunuz' dedim. Çocuklar boğulma hissi yaşıyoruz, sosyal medyada yorum yapmaktan, like atmaktan korkuyoruz. Yarın işe başvuracağız diyorlar. Bu konular çok önemli. Bunlar ilke ve değerlere nyor. Bu konularda aynı kafada değilsek zaten çalışamayız. Demokrasyi öncelemeyen insanlarla çalışamayız. Şeaflık, hesap verlebilirlik dyoruz. Bunlar çok temel ilke ve değerler. Sosyal demokrat olablr, mllyetç olablr, etnk köken, dn, mezhep hç öneml değl. Bu ülkenn vatandaşı olan herkesle çalışırız.

ALTAYLI: AK Part de Alevi çalıştaylardı, Kürt meseleler çalışmaları vardı. Siz demokrasi, insan hakları, özgürlükler diyorsunuz. Bunlar Avrupa'da aydınlanmadan itbaren ortaya çıkmış değerler. Bu değerler ABD'de aşağı gidiyor, Avrupa'da terör ve göçmenler gerekçesiyle millyetçlk yükselyor. Dünyada demode olan bir örneği siz niye öne alıyorsunuz? Değişen bir değerler silsilesine, rüzgara karşı gitmek olmayacak mı bu?

BABACAN: 2008-2009 krizinden sonra artık siyasetçiler bir gelecek perspektif oluşturmamaya başladı. Bu sefer ne yapıyorlar? Korku siyasetine başvuruyorlar. Amerka'da Meksikalı göçmenlerle, Avrupa'da Müslümanlarla, Türklerle, göçmenlerle korkutuyorsunuz. 'Ben destekle yoksa daha kötüsü olur' diyorsunuz. Bu ülkeler geleceğe taşımaz. Uluslararası dostluğa zarar verir bu. Pekçok ülke krizle boğuşurken biz yüzde 10 büyüdük. Küresel kriz bizi etkilemedi. Zamanında reforlarımızı yaptık.