Feleknaz Uca ile birlikte HDP’nin iki Ezidi milletvekilinden biri olan HDP Batman Milletvekili  Ali Atalan Ezidilerin durumu hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

“Ermenistan, Gürcistan, İran, Suriye ve Türkiye’de bulunan Ezidilerin bugünkü toplam sayısının 800.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bazı bilimsel araştırmalar ise Ezidilerin nüfusunun çok daha fazla olduğu yönündedir” diyen Ali Atalan, 1970'li yıllara kadar Şanlıurfa, özellikle de Viranşehir'de yoğun olarak yaşayan ve sayıları 80.000'i bulan Türkiye Ezidileri’nin 1980’li yıllardan sonra başta Almanya ve Belçika olmak üzere Avrupa'ya göç etmeye başladıklarını hatırlattı.

Mardin’in Midyat, Savur ve Nusaybin; Şanlıurfa’nın Viranşehir, Suruç ve Ceylanpınar; Şırnak’ın İdil; Diyarbakır’ın Bismil ve Çınar; Batman’ın Beşiri ve Kurtalan ilçeleri ve köylerinde yaşayan Ezidi nüfusunda 1985 yılından sonra hızla düşüş olduğunu ifade eden HDP Batman Milletvekili  Ali Atalan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

  1. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’deki Ezidi nüfusu kaçtır?
  2. 1980’den önce Türkiye’de yaşayan Ezidi nüfusu kaçtır ve yaşamış oldukları yerleşim yerleri hangileridir?
  3. 2015 yılı itibariyle Türkiye’de yaşayan Ezidi nüfusu kaçtır ve yaşadıkları yerleşim yerleri hangileridir?
  4. 1985 yılından sonra Ezidi nüfusunun azalma sebebi nedir? Ezidileri göçe sürükleyen sebepler nedir?
  5. Göç etmek zorunda kalan Ezidilerin Türkiye’deki taşınmaz mal varlıklarına ne olmuştur? Göç nedeniyle boşaltmak zorunda kaldıkları köylerin durumu nedir?
  6. Türkiye’de yaşamakta olan Ezidiler kültür ve inançlarını özgürce yaşayabilmekte midirler? Kültür ve inançlarını daha iyi yaşayabilmeleri için çalışmanız var mıdır?
  7. Türkiye’de yaşamakta olan Ezidilerin geçim kaynakları nelerdir?
  8. Şengal’den Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Ezidileri, Türkiye’de 1980 sonrası boşaltılmış Ezidi köylerine yerleştirmek için bir çalışmanız var mıdır?
  9. Şengal’den Türkiye’ye göç etmiş Ezidilerin mülteci statüsüne alınması için çalışmanız var mıdır?

(Demokrat Haber)