HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, Sason İlçesi Meşeli Köyü'ndeki Havari Petrus Ermeni Manastırı ve çevresindeki Ermeni mezarlarında çıkarılan yangından sonra olay yerine gitmeyen itfaiye, güvenlik güçleri ve mülki idare amirliği hakkında TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Atalan, "Batman'ın Sason İlçesi Meşeli (Komk) Köyü'ndeki Havari Petrus Ermeni Manastırı ve çevresindeki Ermeni mezarları 15 Ağustos 2015 tarihinde kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından ateşe verilmiştir. Kilisenin doğusunda bulunan ve defineciler tarafından kazılan Ermeni mezarlarının arasında bulunan Ermeni Başpapazlarının kemikleri de bu sırada yanmıştır. Olaya müdahale etmesi gereken itfaiye ve jandarma olay yerine gönderilmemiştir" dedi.

Atalan önergesinde şu soruları sordu:

1. Yapılan saldırı sonucu tahrip edilen Havari Petrus Ermeni Manastırı'nın ve çevresindeki Ermeni mezarlarının tekrar eski haline getirilmesi için herhangi bir işlem yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır?

2. Saldırganlar saptanabilmiş midir? Saldırıyı yapan failler hakkında ne gibi yasal işlemler yapılmıştır veya yapılacaktır?

3. Türkiye'deki Ermenilere ait manastır ve mezarlığa yönelik saldırının ırkçılık boyutu olduğunu düşünüyor musunuz? Saldırganlar hakkında bu konuda da işlem yapılacak mıdır?

4. Bölgeye gitmeyen güvenlik güçleri, Mülki idare amirliği hakkında yasal işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?

5. 2015 yılında halen yolların olmayışı ve bu sebeple itfaiyenin yangına müdahale edememesinin sorumlusu kimdir? Bu sorumsuzluktan kaynaklanan maddi ve manevi mağduriyet kim tarafından telafi edilecektir?

6. 15.08.2015 tarihinde gerçekleştirilen bu saldırıya ilişkin kamera kayıtları var mıdır?

7. İnsanlar için manevi yerlerin başında gelen mezarlıklarda bu tür olayların yaşanmaması için hali hazırda ne gibi önlemler almaktasınız?