Alevi Kültür Dernekleri’nden bir heyet Barış ve Demokrasi Partisi’ni (BDP) ziyaret etti.

Grubu BDP adına eşbaşkan yardımcıları Yüksel Mutlu ve Meral Danış Beştaş kabul etti. Yeni anayasa yapım sürecine değinen Beştaş, 48 maddede anayasanın omurgasının olmadığını ve tartışmaların çok yanlış bir zeminde yürüdüğünü ifade etti. 

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir ve beraberindeki heyet BDP’yi ziyaret etti. Parlementoda bulunan bütün partilerden randevu istediklerini belirten Demir, "Yapılan anayasa değişikliklerin tamamında Alevilerin hak ve özgürlük talepleri ile ilgili bir gelişim olmadı. Bu süreç çok önemli bir süreç. Bundan sonraki süreçte her ne kadar parlamento kapansa bile bu süreçte Alevilerin temel hak ve özgürlükleri çok ciddiye alınır.

Eşit yurttaşlık olan talebimizi yerine getirileceği bir alan olur. Yapılacak olan yeni anayasan beklentimiz 75 insanı kaplayacak bir değişiklik olmasını bekliyoruz. Barış sürecinin konuşulduğu bir alanda inanç özgürlüğünün yaşandığı bütün taleplerin karşılanabileceği alan olsun istiyoruz." şeklinde konuştu.

"48 MADDEDE ANAYASANIN OMURGASI YOK"

TBMM başkanı Cemil Çiçek’in mecliste grubu bulunan partileri ziyaretinden sonra anayasa gündeminin daha da yoğun bir tekilde tartışıldığını vurgulayan BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Danış, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bulunan bir parti olarak o masada Türkiye’de yaşayan hak ve özgürlükler talep eden herkesin sesi olamaya çalışıyoruz.

Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından din, dil, inanç özgürlüğü sağladı ve koruma altına alındığı devlerce koruma altına alındığı bir sistem anayasa. BDP olarak sunduğumuz taslak bizim görüşlerimizdir. Farklı inançların harcamalarına ilişkin pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği yönünde önermemiz var. Diğer partilerin onayını almış durumda değiliz ama ilerleme kat etmeye çalışıyoruz. Türkiye 1982 anayasası ile yürüyemeyecek durumdadır.

Herkes darbe anayasanın kaldırılmasını söylerken iş pratiğe gelince eski statükocu yaklaşım kendini daha çok gösteriyor. 48 maddede anayasanın omurgası yoktur. 48 madde tek başına kabul edilerek anaysa değişikliğini yaptık ciddi ilerleme sağladık noktasında değiliz.

Tartışmalar çok yanlış bir zeminde yürüyor. Kabul edilen maddeler arasında anayasa temel olmayan birbiri ile bağlantılandırılamayacak maddeler var. Bir paketin çıkması düşünülüyorsa bunun BDP olarak Türkiye’nin temel sorunlarına değen, Kürt sorunun çözümü noktasında barış ve çözüm sürecine katkısı olacak ikinci aşamaya güç verecek bazı düzenlemelerin madde değişiklerinde olması gerekiyor." dedi. (cafesiyaset)