Türkiye’de yaşayan Alevi Kürtler siyasi parti kurmak için hazırlıklara başladığı ileri sürüldü. "Demokratik Kırklar Partisi" girişimi seçimlere bağımsız adaylarla girecek, seçimlerin ardından ise partinin kuruluşu için İçişleri Bakanlığı’na başvuracak.

7 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde “Kızılbaş Dergisi” çevresinde toplanan Alevi Kürtler seçimlere bağımsız adaylarla girmeye karar verdi. Bu çevre “Kırklar Bağımsız Liste” adı altında birçok ilde bağımsız adaylarla seçime girecek. Seçimlerin hemen ardından ise “Demokratik Kırklar Partisi”nin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı’na verilecek.

habersol.org'da yer alan habere göre partinin taslak programında, “DKP demokrasiyi savunur, toplumu oluşturan farklı dini ve milli kültürel kimlikler arasında üstünlük iddialarına, dayatmalarına karşı mücadele eder. Var olan kamu düzenini, Avrupa Birliği’nin hukuki normlarına uyumlu hale getirilmesine katılır. Tüm farklılıklarımız ile barış içinde bir arada yaşamak için demokratik-sosyal ortamının oluşmasına aktif katılır. Taraf olur” denildi.

Programda ayrıca devlet kurumu olan tüm okulların tasfiyesi, sivil toplum kuruluşlarıyla oluşturulacak öğrenim kurumu oluşturarak öğrenimin yenilenmesi, TRT ve diğer devlet basın yayın kurumlarının lağvedilmesi, iç ve dış barışın ve demokratik ortamın oluşmasına katkı sunulması, Kürt meselesinin demokratik araçlarla çözümü ve Kürtlerin bağımsız Kürt devleti kurma yönündeki istekleri ile dayanışma ve yerelleşmenin teşvik edilmesi, devletin birçok kurumunun yerel yönetimler tarafından finansmanının sağlanması gibi maddeler yer alıyor.