Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun akşam saatlerinde konutunda Alevi temsilcileriyle buluştuğu açıklandı. Üç Alevi federasyonu, "Böyle bir toplantıdan haberimiz yok, hangi temsilcilerle görüşülüyor merak ediyoruz" diye açıklama yaptı.

Aljazeera'nin Başbakanlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu salı akşamı konutunda Alevi temsilcileri yemekte ağırladı. 30’a yakın ismin davet edildiği yemeğe katılanlar arasında Alevi dedelerinin de bulunduğu öğrenildi. Bu, Davutoğlu’nun Alevilerle gerçekleştireceği ilk istişare toplantısıydı.

Toplantının duyulmasından kısa süre sonra Alevi federasyonları ortak bir açıklama yaptı. Alevi- Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonunca yapılan ortak açıklamada, Davutoğlu'nun Alevi toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarının dikkatle izlendiği, Alevi inancının ve eşit yurttaşlık taleplerinin çözüme kavuşturulması taraftarı ve sorunun muhatabı olunduğu belirtildi.

Açıklamada alevi federasyonlarının toplantıdan haberdar edilmediği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Başbakan Davutoğlu, Adalet Bakanı Bozdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in Alevi temsilcileriyle bir görüşme yapacağını şu an öğrenmiş bulunmaktayız. Biz Alevi Temsilcileri olan 3 Federasyonun bu konuda bir haberi yoktur. Hangi Alevi temsilcileri ile görüşüldüğünü biz de merak ediyoruz. Çözümün adresi bellidir, biz muhataplar olarak hazırız."

'AİHM KARARIYLA İLGİSİ YOK'

Toplantı AİHM'in cemevlerine yönelik ayrımcılık yapıldığına dair kararıyla aynı güne denk geliyor. Başbakan Davutoğlu buluşmanın AİHM kararıyla bir ilgisi olmadığını söyledi. Davutoğlu "Tamamen yerli bir süreçtir ve öyle devam edecek" dedi. AİHM, Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı’nın (Cem Vakfı) camileri, kiliseleri ve sinagogları elektrik faturasından muaf tutma uygulamasının cemevlerine de uygulanması talebini reddeden Türk mahkemesinin ayrımcılık yaptığına karar verdi.

ADIMLAR HACIBEKTAŞ İLE BAŞLADI

Hükümet Alevi açılımını yaklaşık bir ay önce, Muharrem ayının başında raftan indirdi. Öncelikle Başbakan Davutoğlu’nun talimatıyla Başbakanlık'ta bir ekip oluşturuldu ve daha önce düzenlenen çalıştay raporları gözden geçirildi. Davutoğlu Aleviler iç in kutsal olan Muharrem ayının 13. gününde Hacıbektaş’a gitti. Davutoğlu burada deyim yerindeyse açılımın ucunu araladı. Aleviler için kutsal olan türbelere girişte ücret alınmayacağını açıkladı. Başbakan din dersi kitaplarının da gözden geçirileceği mesajını verdi:

"Eğer herhangi bir din, bir mezhep bu derslerde aşağılanıyorsa, kötüleniyorsa bunu kaldıralım. Ama ben isterim ki her Sünni, Hacıbektaş’ı okusun; her Alevi, Mevlâna’yı okusun. Ama tahkir ve öteleme varsa, bundan sorumlu bir kardeşiniz olarak ben müdahale edeceğim."

İKİNCİ DURAK TUNCELİ OLDU

Hacıbektaş’ta “Dersim modern Kerbela’ydı” diyen Davutoğlu’nun daha sonraki durağı Tunceli oldu. Tunceli’de cemevini ziyaret eden Davutoğlu, Tuncelililerin en önemli taleplerinden olan Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi konusunda bir şey söylemedi ama konuşmasında sık sık “Dersim” ifadesini kullandı. Tunceli’de eski kışlanın müzeye dönüştürüleceğini, adının Dersim Müzesi olacağını, Aleviler için kutsal ziyaret yerlerinin yollarının yapılacağını ve Tunceli Üniversitesi'nin adının Munzur olarak değiştirileceğini açıkladı.