Sultangazi'de Alevi yurttaşların evinin işaretlenmesine ilişkin İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, yazıyı yazanın aynı apartmanda oturan İ.G. adlı bir kadın olduğu belirtilirken, olayın “çöp ve aidat” husumetinden kaynaklandığı kaydedildi.

İstanbul’un Sultangazi ilçesi 75. Yıl Mahallesi’nde bulunan 10 daireli bir apartmanda oturan 3 Alevi ailenin dairelerine, dün saat 15.00 sıralarında çarpı işareti konularak, “Gebereceksiniz” yazılamasıyla tehdit edildi. Olay sonrası Sultangazi CHP ilçe yöneticilerine ulaşan aileler işaretlerin fotoğraflarını çektikten sonra korktuklarını söyleyerek işaretleri sildi. Daha sonra olay yerine gelip inceleme yapan ve parmak izi alan polisler çevredeki güvenlik kameralarını da inceledi.

VALİLİĞİN AÇIKLAMASI

İstanbul Valiliği de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada "Sultangazi ilçemizdeki bir apartmanın merdiven boşluğuna kalemle ‘(X) işareti ve gebereceksin' yazılmasıyla ilgili olarak İlçe Emniyet Müdürlüğü’müzce yapılan çalışmalarda; yazıyı yazan şüphelinin söz konusu apartmanda ikamet eden İ.G. adlı kadın olduğu tespit edilmiş ve gözaltına alınmıştır" denildi.

‘ÇÖP VE AİDAT HUSUMETİ’ DEDİ

Açıklamada ayrıca şüphelinin ifadesine yer verildi. Şüphelinin ifadesinde, "Konunun apartmandaki 'çöp ve aidat' husumetinden kaynaklandığını, bir anlık öfkeyle komşusunu 'korkutmak için' yazdığını ve yine kendisinin sildiğini, yazdıklarının herhangi bir mezhepsel ayrılık veya başka bir maksat taşımadığını ve yaşananlardan pişmanlık duyduğunu" beyan ettiği bildirildi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş, olay yaşandıktan sonra emniyetle görüştüğünü aktardı. Emniyetin kendisine verdiği bilgiye göre gözaltına alınan kişinin de aynı apartmanda oturduğunu söyleyen Odabaşı, “Şahsın ilk ifadesinde ‘Apartmanda çöp ve aidat olayından dolayı kavga ettik. Bir anlık sinir ile yaptım, pişmanım’ dediği öğrenilirken daha fazla bilgi vermeyen emniyet İstanbul Valiliği tarafından açıklama yapılacağını söyledi” dedi.

ODABAŞ: OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Konunun komşuların arasındaki tartışmayla açıklanamayacağını belirten  Odabaş, yaşananların Alevi yurttaşlar üzerinde uzun zamandır oynanan oyunların bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Odabaşı, “Bilinçli olarak Alevilere karşı yönelen bir şiddet var. Biz uzun zamandır bu tarz olaylar ile karşı karşıya geliyoruz. Olayın komşular arasında ki tartışmalarla açıklanamayacak kadar vahim bir durum. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı