AKP’nin IŞİD kuşatması altındaki Kürt kenti Kobani’ye yönelik politikası dünya çapından tepki çekerken, AKP’nin Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, ”Kobani neden dünya için en önemli sorun haline geldi? Gerçekten bunu merak ediyorum” dedi.

BBC’den Mark Lowen’a konuşan Aktay, ”Kobani’de 1000’den az insan öldürüldü. Ama Suriye’de 300 bin insan öldürüldü. Hangisi daha önemli? Biz, bu tarz bir sorgulamayı sorguluyoruz.”

Aktay, Suriyeli Kürtlerin özerklik ilan ettiği Rojava’nın ortasındaki kanton olan Kobani’de, Türkiye’den iki 'terör örgütü' arasında seçim yapmasının istendiğini savundu; kafa kesme görüntüleriyle meşhur IŞİD’le, Kobani’yi bu örgüte karşı savunan PYD’yi bir tutarak, 'Teröristler arasında ayrım yapmıyoruz' dedi.

Aktay, ”Kobani düşerse umrunuzda olacak mı?” sorusuna yanıtındaysa, ‘kentte bir trajedi yaşanmadığını’ da savunarak, şu yanıtı verdi:

”Kobani neden dünya için en önemli sorun haline geldi? Gerçekten bunu merak ediyorum. Türkiye bunu merak ediyor. Kobani’de 1000’den az insan öldürüldü. Ama Suriye’de 300 bin insan öldürüldü. Hangisi daha önemli? Biz, bu tarz bir sorgulamayı sorguluyoruz.

Şu an 1 buçuk milyon insan Türkiye’ye sığınmış durumda. Ve Türkiye bütün bu sığınmacıların sıkıntısını çekiyor, kimse bununla ilgilenmiyor. Şimdi dünya çapından insanlar bizden Kobani’ye müdahale etmemizi istiyor. Neden? Kobani’de ne oluyor ki? Oradaki bütün siviller zaten şu an Türkiye’de.

Türkiye bütün sivilleri kurtardı. Şu an iki terörist grup arasında savaş yaşanıyor. (tekrar) Şu an Kobani’de iki terörist grup arasında savaş yaşanıyor. Türkiye’deki terör örgütü PKK’dan bazılarının çığırtkanlığını yaptığının aksine, Kobani’de ya da başka bir yerde şu an bir trajedi yok. Fakat Suriye’de gerçek bir trajedi var. Suriye’nin her yerinde gerçek trajedi var.”