AKP Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 26 Eylül’de yapacağı bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kürdistan 24’e konuşan Atalay,  bağımsızlık referandumuna karşı çıkmadığını ifade ederek, “Kuzey Irak’ta yapılacak referandum öncelikle orada yaşayan insanların kendi tercihlerini ve kaderlerini tayin edecekleri temel bir haktır. O haklarını istedikleri gibi kullanırlar, esas itibariyle istedikleri gibi kullanırlar ve bu haklarını kullanırken kendi komşularıyla bir görüş ve fikir alışverişinde bulunurlar ama kimseden müsaade istemek zorunda değiller” dedi.

“Bu, Allah’ın insanlara verdiği bir hak olarak görülmelidir bana göre” diyen Atalay, bölgedeki coğrafyanın sınırları çizilirken ‘inanç, etnik köken ve sosyolojik özellikler’in esas alınmadığını söyledi.

Atalay, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla Türkiye’nin nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın öyle ya da böyle hiçbir şekilde Kuzey Irak’a kapı kapatacağı asla ve katta düşünülemez. Çünkü bizim sosyolojimiz birdir, yani Dicle’nin öbür tarafında bir kardeş beri tarafında bir kardeş kalmıştır. Dolayısıyla kardeşi kardeşten, dayıyı yeğenden ayırma imkânı yoktur. Biz Türkiye’yi yöneten AK Parti olarak referandum sonrasında Irak’ta kurulacak bir Kürdistan devletine karşı, Körfez ülkelerinin Katar’a uyguladıkları bir ambargo gibi bir ambargo uygulanacağını beklemiyorum ve buna sebep olabilecek hiçbir neden ya da gerekçe göremiyorum.”

Atalay, Türkiye’deki Kürtlerin de Kürdistan kurulduktan sonra “Irak’ta bir Kürdistan kuruldu biz de oraya katılmak istiyoruz” diyeceklerine ihtimal vermediğini kaydetti.

Atalay'ın açıklamaları şöyle:

>